Το FDP δεν απορρίπτει νέες διερευνητικές επαφές, αλλά θέλει ανταλλάγματα

Ανοιχτοί στο ενδεχόμενο αναβίωσης των τετραμερών διερευνητικών επαφών για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία εμφανίστηκαν σήμερα οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), καθιστώντας όμως ξεκάθαρο ότι θα απαιτήσουν μεγάλα ανταλλάγματα.

Η γραμματέας του κόμματος Νίκολα Μπέερ σημείωσε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες είναι δυνατό να ξαναρχίσουν, με προϋπόθεση όμως οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και οι Πράσινοι να καταθέσουν «εντελώς νέο πακέτο» προτάσεων, ώστε να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που οδήγησαν τις αρχικές διαπραγματεύσεις σε «ναυάγιο» το βράδυ της Κυριακής.

«Εάν είναι πραγματικά δυνατό να οικοδομήσουμε μία σύγχρονη [Γερμανία] τα επόμενα χρόνια, τότε είμαστε οι τελευταίοι που θα αρνηθούμε τις επαφές», είπε η κ. Μπέερ.

Προσέθεσε όμως ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα δουλέψει».

Ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον πρόεδρο της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που έχει αρχίσει ο πρόεδρος ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση και να αποφευχθούν επαναληπτικές εκλογές.

Ο κ. Στάινμαϊερ θα συναντηθεί σήμερα με την ηγεσία των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, το «αδελφό» κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ που επίσης συμμετείχαν στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις.

Ίσως το πιο κρίσιμο ραντεβού θα λάβει χώρα αύριο Πέμπτη, όταν ο κ. Στάινμαϊερ θα συναντηθεί με τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς.

To SPD ως τώρα απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας συγκυβέρνησης με το μπλοκ της κ. Μέρκελ, όμως δέχεται εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις ώστε να αποφευχθεί το σενάριο νέων εκλογών και παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στην ισχυρότερη χώρα της ΕΕ.
Πηγή: skai.gr