Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης εναντίον 216 ύποπτων γκιουλενιστών

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 216 ανθρώπων εξέδωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές, μεταξύ των οποίων και πρώην υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, για φερόμενες σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν τον κληρικό που η Άγκυρα κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Συνολικά διατάχθηκαν οι συλλήψεις 82 πρώην υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Οι 17 εξ αυτών έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση και οι υπόλοιποι 65 αναζητούνται. 

Εν τω μεταξύ, οι αρχές πραγματοποίησαν επιχειρήσεις σε 40 επαρχίες με στόχο ιμάμηδες που κατηγορούνται ότι στρατολογούσαν μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν, που ζει ως αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. 

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένως ζητήσει την έκδοσή του κληρικού από τις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο πραξικόπημα. 

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα μετά το πραξικόπημα, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί και περίπου 150.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: skai.gr