Κλείσιμο

ΟΗΕ: Εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια έχουν εξαντληθεί

Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκια που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές έχουν «εξαντληθεί» από το ψυχολογικό τραύμα που έχουν υποστεί, ανακοίνωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ.

Τα δεινά των προσφύγων αυτών έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, αλλά και εκκλήσεις από οργανώσεις αρωγής για τη συγκέντρωση εκατομμυρίων δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είδα ότι πρόκειται για έναν πληθυσμό που σχεδόν δεν αντιδρά. Είναι πολύ παθητικοί», δήλωσε ο Γκράντι, περιγράφοντας την επίσκεψή του στα τέλη Σεπτεμβρίου στους καταυλισμούς των Ροχίνγκια.

«Σχεδόν μπορούσες να νιώσεις ότι δεν έχει μείνει τίποτε και ότι έχουν εξαντληθεί από αυτά», πρόσθεσε μιλώντας στο Reuters από τη Σεούλ.

Αυτή η απάθεια είναι σύμπτωμα του τραύματος που έχουν υποστεί, τόνισε ο Γκράντι.

«Έχουμε να δούμε τέτοιου είδους τράυμα πάρα πολύ καιρό», τόνισε. «Ίσως να το έχω ξαναδεί τη δεκαετία του 1990 στην κεντρική Αφρική».

Ο Γκράντι ήταν υπεύθυνος ανθρωπιστικού συντονισμού του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στη διάρκεια του εμφυλίου από το 1996 ως το 1997.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχία των προσπαθειών που καταβάλλει ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις εξαρτάται από την επιθυμία της κυβέρνησης της Μιανμάρ να καθησυχάσουν την εχθρότητα απέναντι στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Πολιτεία Ραχίν.

«Δεν πρόκειται για πολιτικό έργο, δεν μεροληπτούμε υπέρ της μίας ή της άλλης κοινότητας», προσθέτει. «Αντίθετα (η ανθρωπιστική βοήθεια) απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Και όταν μέλη της βουδιστικής κοινότητας έχουν ανάγκη, σίγουρα τη λαμβάνουν. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό (η κυβέρνηση της Μιανμάρ) να το υπογραμμίσει αυτό, να κάνει περισσότερα», υπογράμμισε ο Γκράντι.

Η ένταση μεταξύ της βιρμανικής κυβέρνησης και των ανθρωπιστικών οργανώσεων ήταν οξυμένη ακόμη και πριν το τελευταίο ξέσπασμα βίας.

Αξιωματούχοι της Μιανμάρ έχουν κατηγορήσει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ότι βοηθά τους αντάρτες Ροχίνγκια, αφού ενεργειακά μπισκότα εντοπίστηκαν τον Ιούλιο σε έναν καταυλισμό ο οποίος, σύμφωνα με τις βιρμανικές αρχές, ανήκε στην οργάνωση Στρατός Σωτηρίας των Ροχίνγκια του Αρακάν.

Η αντιπάθεια των βουδιστών της Μιανμάρ, που κατηγορούν τον ΟΗΕ και τις ΜΚΟ ότι ευνοούν τους Ροχίνγκια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εντάθηκε τον Αύγουστο, με διαδηλωτές να απαιτούν την αποχώρηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και την προειδοποίηση του ΟΗΕ προς τους εργαζόμενούς του για την αυξανόμενη εχθρότητα προς το πρόσωπό τους στη χώρα.

Μετά τις επιθέσεις των ανταρτών στην Πολιτεία Ραχίν στις 25 Αυγούστου, η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει απαγορεύσει στις περισσότερες οργανώσεις αρωγής, εκτός του Ερυθρού Σταυρού, να εργάζονται στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας και έχει περιορίσει τις δραστηριότητές τους και σε άλλα μέρη της.

Σε αρκετές περιπτώσεις η ανθρωπιστική βοήθεια έχει εμποδιστεί με τη βία από τους βουδιστές κατοίκους της Πολιτείας Ραχίν.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) έχει ανακοινώσει ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει επαναλάβει ένα μέρος της διανομής τροφίμων στην Πολιτεία Ραχίν, όμως η περιορισμένη πρόσβαση που έχουν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πόσοι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι των τελευταίων τριών μηνών.

«Η πρόσβαση παραμένει περιορισμένοι για τις περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις στο βόρειο τμήμα της Ραχίν, γεγονός που τους εμποδίζει να φτάσουν σε πολλούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη», τονίζει το Ocha.

«Και στην κεντρική Ραχίν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς», προσθέτει.
Πηγή: skai.gr