Αναχώρησε από το Κάιρο για το Λίβανο ο Σάαντ αλ-Χαρίρι

Ο Σάαντ αλ-Χαρίρι, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από το αξίωμα του πρωθυπουργού του Λιβάνου στις 4 Νοεμβρίου, αναχώρησε από το Κάιρο με προορισμό το Λίβανο αργά σήμερα, έπειτα από μια σύντομη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανέφεραν πηγές του αεροδρομίου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Η παραίτηση του Χαρίρι προκάλεσε πολιτική κρίση στον Λίβανο και έφερε τη χώρα στην πρώτη γραμμή σύγκρουσης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι τα αραβικά κράτη θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με λογική το Λίβανο, αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί «προς τη φωτιά».

Η προειδοποίηση του Αούν έρχεται έπειτα από την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή έπειτα από αίτημα του Ριάντ κατά την οποία Άραβες υπουργοί Εξωτερικών κατηγόρησαν την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

«Το μήνυμά μου προς τους Άραβες αδελφούς είναι: η αντιμετώπιση του Λιβάνου προϋποθέτει αρκετή σοφία και ορθολογισμό, αλλιώς σε εναλλακτική περίπτωση οδηγεί τη χώρα στην φωτιά» δήλωσε ο Αούν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την παραμονή της επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του Χαρίρι, ο Αούν τόνισε ότι η «τελευταία κυβερνητική κρίση» «πέρασε», αλλά δεν ήταν ένα ασήμαντο ζήτημα.
Πηγή: skai.gr