Σόιμπλε σε γερμανικά κόμματα: Αναλάβετε τις ευθύνες σας έναντι της Ευρώπης

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της Ευρώπης κάλεσε την Τρίτη τα γερμανικά κόμματα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τασσόμενος κατά των πρόωρων εκλογών σε μια βαρυσήμαντη παρέμβασή του. 

«Τα γερμανικά κόμματα οφείλουν να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση για συμβιβασμό και να αναλάβουν την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού διότι η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν ανάγκη το Βερολίνο να είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος» υπογράμμισε ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου. 

Απευθυνόμενος στους βουλευτές μετά την κατάρρευση των τριμερών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη μία Γερμανία που να είναι ικανή να δράσει. Οι αντιδράσεις από το εξωτερικό δείχνουν ότι η Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο περιμένουν εμάς».

«Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και όπως εμείς έχουμε ανάγκη από ισχυρούς εταίρους, οι γείτονές μας θέλουν επίσης έναν αξιόπιστο εταίρο το πλευρό τους» επισήμανε ο βετεράνος πολιτικός.
 
Από πλευράς του, ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαϊερ, κάλεσε την Τρίτη τα πολιτικά κόμματα της χώρας να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες αν μπορούν να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση ώστε να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Η κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Πράσινων και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έχει βυθίσει τη Γερμανία σε πολιτική αβεβαιότητα και έχει εγείρει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών.

Διέξοδο από μια πρωτοφανή, για τα μεταπολιτευτικά πολιτικά χρονικά της Γερμανίας, κρίση αναζητεί από μεριάς του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. 

Έπειτα από μια μακρά συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα, ο Σταϊνμάιερ συναντάται την Τρίτη τους ηγέτες των Πράσινων, πριν από την συνάντηση που περιμένουν οι περισσότεροι, την Τετάρτη, ανάμεσα στον Σταϊνμάιερ και τον πρόεδρο του δικού του κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), τον Μάρτιν Σουλτς. Το SPD, μέχρι στιγμής, αρνείται κατηγορηματικά μέχρι τώρα να ενταχθεί ξανά σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» υπό τη συντηρητική καγκελάριο. Κατόπιν, θα δει τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος αποχώρησε αιφνιδίως από τις διαπραγματεύσεις. 
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ