Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για την εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος

Η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επιτρέψει την πλήρη εφαρμογή της πιο πρόσφατης εκδοχής του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του προέδρου, μετά την απόφαση εφετείου της Καλιφόρνιας που προβλέπει πως μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο ένα μέρος της.

Στην προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρηματολογεί ότι το νεότερο αντιμεταναστευτικό διάταγμα διαφέρει από τα προηγούμενα τόσο «στη διαδικασία» όσο και «στην ουσία» και ότι οι διαφορές δείχνουν πως έχει σκοπό να επιτευχθούν «σκοποί» που αφορούν «την εθνική ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις» της χώρας και δεν έχει «θρησκευτικό» χαρακτήρα.

Το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ δημοσιοποιήθηκε την 24η Σεπτεμβρίου και αντικατέστησε δύο προηγούμενες εκδοχές του κειμένου, η εφαρμογή των διατάξεων των οποίων εμποδίστηκε από ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Μια απόφαση ομοσπονδιακού τριμελούς εφετείου του Σαν Φρανσίσκο τη 13η Νοεμβρίου επιτρέπει στην κυβέρνηση Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα των μεταναστών και προσφύγων από έξι χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό (Ιράν, Λιβύη, Συρία, Υεμένη, Σομαλία, Τσαντ) εάν δεν έχουν καμιά πρότερη σχέση με τις ΗΠΑ. Το εφετείο πήρε αυτή την απόφαση εξετάζοντας την προσφυγή της κυβέρνησης εναντίον μιας πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που εμπόδιζε την εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Τραμπ.

Πηγή: skai.gr