Μέρκελ: Προτιμώ νέες εκλογές παρά κυβέρνηση μειοψηφίας

Μήνυμα ότι προτίμα την προσφυγή σε επαναληπτικές εκλογές παρά να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας στη Γερμανία έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς αναζωπυρώνονται οι προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Μιλώντας στον σταθμό ZDF, η κ. Μέρκελ είπε μάλιστα ότι δεν βλέπει λόγο να αποχωρήσει από τη θέση της λόγω του «ναυαγίου» στις τετραμερείς διερευνητικές επαφές που έληξαν ατελέσφορα την Κυριακή, ουσιαστικά στέλνοντας σινιάλο πως είναι αποφασισμένη να είναι καγκελάριος στο νέο σχήμα.

«Η Γερμανία χρειάζεται σταθερότητα», είπε.

Με τη δήλωσή της κ. Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να δεχτεί είτε νέα συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες είτε επανάληψη των τετραμερών επαφών με τους Χριστιανοκοινωνιστές, του Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, καθώς αυτά είναι τα μοναδικά σχήματα που δίνουν πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ.

Η τοποθέτηση της κ. Μέρκελ ήλθε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ προέτρεψε τα κόμματα να επιμείνουν στις διερευνητικές συζητήσεις ώστε να αποτραπεί η πρόωρη προσφυγική στης κάλπες.

Ο κ. Στάινμαϊερ προανήγγειλε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει επαφές με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων και τους προέδρους των δύο σωμάτων της Βουλής, σε μία προσπάθεια να διευκολύνει τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος.

Ο κύκλος επαφών του κ. Στάινμαϊερ θα περιλαμβάνει επικοινωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα από το οποίο προέρχεται, και το οποίο νωρίτερα απέρριψε εκ νέου ενδεχόμενο νέας συγκυβέρνησης με του Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ.
Πηγή: skai.gr