Αργεντινή: «Βυθίζονται» οι ελπίδες για το εξαφανισμένο υποβρύχιο

Οι επτά κλήσεις που δέχτηκαν το Σάββατο οι ναυτικές βάσεις της Αργεντινής δεν προέρχονταν από το εξαφανισμένο υποβρύχιο ARA San Juan όπως αρχικά πιστευόταν, διευκρίνισε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.

Το στίγμα του υποβρυχίου με 44 μέλη πλήρωμα χάθηκε την Τετάρτη
, 432 χιλιόμετρα από τα παράλια της Αργεντινής προκαλώντας την ανησυχία των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών.

Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως 7 «αναπάντητες» κλήσεις που δέχθηκαν ναυτικές βάσεις της χώρας, προέρχονταν πιθανότατα από το ARA San Juan, που προσπαθούσε να επικοινωνήσει μέσω δορυφόρου με ναυτικές βάσεις της χώρας, έστω και ανεπιτυχώς.

Μάλιστα ο ναύαρχος Κάρλος Σαβάλα ζητούσε από τις οικογένειες των μελών του πληρώματος ψυχραιμία και ελπίδα, αφού το υποβρύχιο θα μπορούσε «κάλλιστα» να συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του, με μοναδική βλάβη τα συστήματα επικοινωνίας.

Σήμερα, η έκθεση της αμερικανικής εταιρείας που ανέλαβε τη διασταύρωση των στοιχείων αποκλείει το σενάριο αυτό, καθώς το ίχνος των επτά κλήσεων δεν οδηγεί στο δορυφορικό τηλέφωνο του υποβρυχίου. 

Άλλωστε αν το μοναδικό πρόβλημα του υποβρυχίου ήταν κάποια βλάβη στις τηλεπικοινωνίες, το ARA San Juan θα έπρεπε να έχει φτάσει νωρίτερα σήμερα στη ναυτική βάση του Μαρ δελ Πλάτα, όμως για την ώρα, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. 
 
Οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου συνεχίζονται σε μία έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας