Κλείσιμο

Το SPD απέρριψε νέα συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ, ρευστό το σκηνικό

Απόλυτα ρευστό φαντάζει το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία.

Πριν λίγη ώρα οι Σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν εκ νέου το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες και ζήτησαν νέες εκλογές, περιορίζοντας περαιτέρω τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Άνγκελα Μέρκελ.

Η απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών ήλθε στον απόηχο της κατάρρευσης των τετραμερών διερευνητικών επαφών, η οποία «σφραγίστηκε» από την αποχώρηση των Ελεύθερων Δημοκρατών από τις διαπραγματεύσεις.

Με αυτά τα δεδομένα οι μοναδικές δύο επιλογές που απομένουν στην κ. Μέρκελ είναι είτε να επιδιώξει κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους, βασιζόμενη στην ανοχή μέρους της αντιπολίτευσης, είτε να δεχτεί προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών.

Ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ θα πραγματοποιήσει έκτακτες δηλώσεις στις 15:30 ώρα Ελλάδας, ο οποίος πριν λίγη ώρα συναντήθηκε με την κ. Μέρκελ ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Οι εξελίξεις έχουν εγείρει, για πρώτη φορά την τελευταία 12ετία, ενδεχόμενο αποχώρησης της κ. Μέρκελ από την ηγεσία του κεντροδεξιού μπλοκ. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt έχει τίτλο στην αγγλική online έκδοσή της «Η αρχή του τέλους για την Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριο». 
Πηγή: skai.gr