Το FDP αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας Μέρκελ

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) στη Γερμανία θα ήταν διατεθειμένοι να δώσουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Άνγκελα Μέρκελ, εάν οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι ενδιαφέρουσες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, λίγες ώρες αφότου η παράταξη αποχώρησε από τις τετραμερείς διερευνητικές επαφές.

«Εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες
, Δεν θέλουμε να κάνουμε φονταμενταλιστική αντιπολίτευση, αλλά εποικοδομητική», είπε χαρακτηριστικά ο Μάρκο Μπούσμαν, μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Η κατάρρευση των διερευνητικών επαφών έχει εγείρει το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας της κεντροδεξιάς υπό την κ. Μέρκελ με τους αριστερούς Πράσινους, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.

Στις 15:30 ώρα Ελλάδος αναμένονται δηλώσεις του προέδρου της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος σήμερα ήταν προγραμματισμένο να επικοινωνήσει με την κ. Μέρκελ ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Ένα ακόμα φημολογούμενο σενάριο είναι να συγκροτηθεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ (CDU) με του Σοσιαλδημοκράτες (SPD), παρά το γεγονός ότι η κεντροαριστερά δεν βλέπει θετικά την επιστροφή στη συγκυβέρνηση μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα διαβουλευθούν σήμερα στα κομματικά τους όργανα και το απόγευμα ο αρχηγός τους Μάρτιν Σουλτς θα ενημερώσει για την περαιτέρω στάση του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε το πρωί ο γενικός γραμματέας Χουμπέρτους Χάιλ.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή ο κ. Σουλτς είχε ζητήσει νέες εκλογές σε περίπτωση που ναυαγούσαν οι διερευνητικές επαφές.

«Δύο μήνες μετά τις εκλογές τα κόμματα έφεραν την Γερμανία σε δύσκολη κατάσταση. Ο συνασπισμός Τζαμάικα διαλύθηκε. Η θέση του SPD μετά τις εκλογές είναι γνωστή. Για αυτό θα συζητήσουμε την περαιτέρω πορεία μας στα κομματικά όργανα. Έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουν μεταξύ τους τα συνταγματικά όργανα και τα κόμματα. Για όλα τα άλλα, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών μας στα κομματικά όργανα θα ενημερώσει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», δήλωσε ο κ. Χάιλ.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr