CNN: Ο Μουγκάμπε δέχτηκε να παραιτηθεί με μεγάλα ανταλλάγματα

Σε συμφωνία με τις ένοπλες δυνάμεις της Ζιμπάμπουε σχετικά με τους όρους παραίτησής του φέρεται να έχει έλθει ο 93χρονος πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, οι στρατηγοί έχουν δεχτεί πολλά από τα αιτήματα του κ. Μουγκάμπε, όπως τη χορήγηση πλήρους προστασίας από δικαστικές διώξεις για τον ίδιο και τη σύζυγό του Γκρέις, και το δικαίωμα να διατηρήσει το σύνολο της περιουσίας του.

Χθες το βράδυ ο κ. Μουγκάμπε σόκαρε τη Ζιμπάμπουε όταν, κατά τη διάρκεια έκτακτου διαγγέλματος, δεν έκανε καμία αναφορά σε παραίτησή του, μολονότι προηγουμένως υπήρχαν δεκάδες διαρροές ότι είχε δεχτεί να αποχωρήσει αναίμακτα μετά από 37 χρόνια στην εξουσία.

Με την άρνησή του να παραιτηθεί ο κ. Μουγκάμπε αψήφησε το κυβερνών κόμμα Zanu-PF, το οποίο νωρίτερα του είχε δώσει διορία έως σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι για να παραιτηθεί, καθώς διαφορετικά θα τεθούν σε κίνηση οι διαδικασίες αποπομπής του.

Σύμφωνα με το CNN ο κ. Μουγκάμπε έχει πλέον συντάξει ακόμα και την επιστολή παραίτησής του, η οποία όμως θα πρέπει τυπικά να κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής.

Σημειώνεται ότι το Zanu-PF έχει ήδη αποφασίσει να αντικαταστήσει τον κ. Μουγκάμπε με τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα, τον οποίο είχε αποπέμψει ο κ. Μουγκάμπε στις αρχές του μήνα.

Ο κ. Μνανγκάγκουα επελέγη νέος αρχηγός του κόμματος και ως υποψήφιος της παράταξης για να αναλάβει τον προεδρικό θώκο, τουλάχιστον έως τις εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018.

Ο στρατός προχώρησε σε πραξικόπημα έναντι του καθεστώτος Μουγκάμπε μετά την απομάκρυνση του αντιπροέδρου Μνανγκάγκουα, υπό τη σκιά ανησυχιών ότι η 53χρονη πρώτη κυρία Γκρέις Μουγκάμπε προσπαθούσε να καταλάβει τη θέση του διαδόχου, εκτοπίζοντας την παλιά γενιά, η οποία συνδέεται με τον αγώνα για την ανεξαρτησία.

Η πρώτη κυρία και πολλοί σύμμαχοί της, που είναι γνωστοί στη Ζιμπάμπουε ως η «νέα» γενιά με το προσωνύμιο G40, εκδιώχθηκαν νωρίτερα από τους κόλπους του Zanu-PF.
Πηγή: skai.gr