Ναυάγησαν οι διερευνητικές επαφές στη Γερμανία - τη Δευτέρα οι αποφάσεις

Σε «ναυάγιο» κατέληξαν οι διερευνητικές επαφές για σχηματισμό τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, αφότου οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, επικαλούμενοι μη επιλύσιμες διαφορές.

Η έξοδος του FDP περιορίζει τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πλέον μπορεί είτε να επιδιώξει κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους είτε να αποδεχτεί επαναληπτικές εκλογές.

Σε προσεκτική δήλωσή της η κ. Μέρκελ είπε ότι τη Δευτέρα θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ώστε να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Παράλληλα άφησε εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τη στάση των Ελεύθερων Δημοκρατών, λέγοντας με νόημα ότι η δική της παράταξη θα αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον της Γερμανίας.

Η κ. Μέρκελ υποστήριξε ακόμα ότι οι διερευνητικές επαφές θα μπορούσαν εν τέλει να καταλήξουν σε κοινό τόπο, καθώς είχαν ήδη επιτευχθεί αρκετοί καλοί συμβιβασμοί. Σημειώνεται ότι Πράσινοι και Χριστιανοδημοκράτες αντήλλαξαν επαινετικά σχόλια μετά την άκαρπη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, που καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει ρήξη ανάμεσα στις δύο παρατάξεις.

Νωρίτερα το FDP ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να αποδεχτεί την προκαταρκτική προγραμματική συμφωνία όπως είχε διαμορφωθεί, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με εγκατάλειψη των αρχών του και με προδοσία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων του.

«Είναι προτιμότερο να μην κυβερνάς παρά να κυβερνάς λάθος», δήλωσε αποχωρώντας ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ. Υποστήριξε ότι οι μαραθώνιες συζητήσεις της Κυριακής, που κανονικά ήταν προγραμματισμένο να λήξουν έως τις 19:00 ώρα Ελλάδος, δεν κατέληξαν σε πρόοδο αλλά σε πισωγυρίσματα, καθώς αμφισβητήθηκαν στοχευμένοι συμβιβασμοί.

Ένας από τους διαπραγματευτές των Πρασίνων ωστόσο κατηγόρησε τον κ. Λίντνερ ότι επιδίωξε τον τερματισμό των τετραμερών επαφών από το πρωί της Κυριακής, αλλά τελικά υποχρεώθηκε να παραμείνει έως αργά το βράδυ καθότι οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ και οι βαυαροί Χριστιανοδημοκράτες δεν συμφώνησαν να τον μιμηθούν.

Μολονότι είχε προηγηθεί περίπου ένας μήνας
προεργασίας, οι διαφωνίες ανάμεσα στους τέσσερις εν δυνάμει εταίρους παρέμειναν μεγάλες σε κομβικά ζητήματα όπως η προσφυγική πολιτική και η αλλαγή του μείγματος ενέργειας προς ένα πιο πράσινο μέλλον.

Πέραν της κυβέρνησης μειοψηφίας, που δεν έχει δοκιμαστεί στη νεότερη ιστορία της Γερμανίας, η μοναδική εναλλακτική λύση θα ήταν μία νέα συγκυβέρνηση του Χριστιανοδημοκρατικού μπλοκ της κ. Μέρκελ με του Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενδεχόμενο που ο πρόεδρος της κεντροαριστερής παράταξης Μάρτιν Σουλτς έχει επανειλημμένα απορρίψει.

«Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τον 'μεγάλο συνασπισμό'», δήλωσε λίγες ώρες πριν την ατελέσφορη κατάληψη των διερευνητικών επαφών, ενώ την Παρασκευή είχε προτείνει νέες κάλπες σε περίπτωση «ναυαγίου».

Οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις πάντως προτιμούν να αποφύγουν νέες εκλογές, λόγω ανησυχιών ότι το ακροδεξιό AfD, θα ενισχυθεί περαιτέρω, ξεπερνώντας το 12,6% που κατέκτησε στις ατελέσφορες εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Πηγή: skai.gr