Ο Μουγκάμπε «δέχτηκε να παραιτηθεί» από την προεδρία της Ζιμπάμπουε

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε δέχτηκε να παραιτηθεί ειρηνικά από την προεδρία της Ζιμπάμπουε μετά από 37 χρόνια στην εξουσία, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και η «Wall Street Journal», επικαλούμενα πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων που είχε σήμερα ο 93χρονος ηγέτης με την ηγεσία του στρατού.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται τηλεοπτικό διάγγελμα του κ. Μουγκάμπε.

Νωρίτερα, το κυβερνών κόμμα Zanu-PF έδωσε διορία στον κ. Μουγκάμπε να παραιτηθεί έως το μεσημέρι της Δευτέρας, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα αρχίσει η διαδικασία αποπομπής του.

Το Zanu-PF επίσης απομάκρυνε τον κ. Μουγκάμπε από την ηγεσία του.

Το κόμμα επέλεξε ως νέο επικεφαλής του τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα, τον οποίο είχε αποπέμψει ο κ. Μουγκάμπε στις αρχές του μήνα.

Ο κ. Μνανγκάγκουα επελέγη επίσης ως o υποψήφιος της παράταξης για να αναλάβει τον προεδρικό θώκο της χώρας, τουλάχιστον έως τις εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018.

Ο στρατός προχώρησε σε πραξικόπημα έναντι του καθεστώτος Μουγκάμπε μετά την απομάκρυνση του αντιπροέδρου Μνανγκάγκουα, υπό τη σκιά ανησυχιών ότι η 53χρονη πρώτη κυρία Γκρέις Μουγκάμπε προσπαθούσε να καταλάβει τη θέση του διαδόχου, εκτοπίζοντας την παλιά γενιά, η οποία συνδέεται με τον αγώνα για την ανεξαρτησία.

Η πρώτη κυρία και πολλοί οι σύμμαχοί της, που είναι γνωστοί στη Ζιμπάμπουε ως η «νέα» γενιά με το προσωνύμιο G40, εκδιώχθηκαν νωρίτερα από τους κόλπους του Zanu-PF.
Πηγή: skai.gr