Κρίσιμες ώρες για τις διερευνητικές επαφές στη Γερμανία

Στην τελική τους ευθεία εισέρχονται σήμερα Κυριακή, κατά πάσα πιθανότητα, οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Τα διαπραγματευόμενα κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU), οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι αριστεροί Πράσινοι και οι δεξιοί Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν θέσει ως διορία τις 19:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος προκειμένου να καταλήξουν σε προκαταρτική προγραμματική συμφωνία.

Τυχόν συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για εντατικότερες διαβουλεύσεις – που μπορεί να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες – ώστε να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να τακτοποιηθούν όλες οι διαφωνίες.

Ωστόσο, παρά τις τέσσερις εβδομάδες προεργασίας, σοβαρές διαφωνίες εξακολουθούν να χωρίζουν τα τέσσερα κόμματα σε κομβικά θέματα όπως η προσφυγική πολιτική, η προστασία του περιβάλλοντος και το μέλλον της ευρωζώνης.

Εάν οι παρατάξεις δεν βρουν κοινό τόπο σήμερα οι διερευνητικές επαφές δεν αποκλείεται να καταρρεύσουν, εγείροντας το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.

«Εάν δεν βρούμε λύση έως τις [19:00] την Κυριακή το όλο πράγμα είναι νεκρό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ένα τρίτο ενδεχόμενο είναι να παραταθούν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές. Άλλωστε, οι εν δυνάμει εταίροι είχαν αρχικά θέσει ως διορία για προκαταρτική συμφωνία την Πέμπτη, όμως οι διχογνωμίες αποδείχτηκαν πολύ μεγάλες, παρά τις μαραθώνιες συζητήσεις που διήρκεσαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα «αγκάθια» παραμένουν μεγάλα. Στο προσφυγικό, το CSU επιδιώκει ετήσιο πλαφόν 200.000 θέσεων για αιτούντες διεθνή προστασία, ενώ το FDP είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο να επιτρέπεται σε πρόσφυγες που δεν λαμβάνουν πλήρες άσυλο να ζητούν είσοδο της οικογένειάς τους στη Γερμανία. Οι Πράσινοι απορρίπτουν κατηγορηματικά αμφότερες αυτές τις θέσεις και ζητούν παράλληλα σαφείς δεσμεύεις για αποδέσμευση της Γερμανίας από τον άνθρακα.

Ο Χριστιανοκοινωνιστής Αλεξάντερ Ντόρμπιτ, που υπηρετεί ως υπουργός Μεταφορών, χαρακτήρισε την κατάσταση «δύσκολη». «Θα επιμείνουμε. Εάν εμφανιστεί ευκαιρία για συνασπισμό είμαστε έτοιμη να την αρπάξουμε, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ από την πλευρά του έστειλε μήνυμα ψυχραιμίας, καλώντας τα τέσσερα κόμματα να μην εμπλακούν σε συζητήσεις γεμάτες πανικό σχετικά με νέες εκλογές.

«Δεν χρειάζεται να είναι κακό για τη δημοκρατία εάν οι διαπραγματευτές μάχονται σκληρά σε ζητήματα όπως η μετανάστευση και η προστασία του κλίματος», είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt.

Ένας παράγοντας που μπορεί να σπρώξει
τα τέσσερα κόμματα σε σύγκλιση είναι το γεγονός ότι ουδείς θέλει νέες εκλογές, καθώς κυριαρχεί ο φόβος ότι το ακροδεξιό AfD, που στις κάλπες του Σεπτεμβρίου μπήκε για πρώτη φορά στην ομοσπονδιακή Βουλή, μπορεί ενισχύσει το ποσοστό του πέρα από το 12,6% που έλαβε τον Σεπτέμβριο.

Όλες οι πλευρές έχουν εκφράσει επίσης αίσθημα ευθύνης για τον σχηματισμό κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου δεν μπορεί να μείνει «ακέφαλη» για πολύ καιρό ενώ εκκρεμούν το Brexit, οι συζητήσεις για αναμόρφωση της ευρωζώνης και οι κοινωνικές προκλήσεις που προκάλεσε η προσφυγική κρίση.

Εάν οι τετρακομματικές επαφές αποδειχτούν άκαρπες, το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της κ. Μέρκελ θα μπορούσε να επιδιώξει ως έσχατη λύση τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Πράσινους ή τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Η πιο σταθερή λύση θα ήταν μία νέα Μεγάλη Συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι όμως φαντάζουν αποφασισμένοι να μείνουν στην αντιπολίτευση αυτή τη φορά, αφότου τον Σεπτέμβριο είχαν τη χειρότερη επίδοση στη μεταπολεμική ιστορία τους.
Πηγή: skai.gr