Νέα συνάντηση Μουγκάμπε με τον στρατό καθώς οι πιέσεις κλιμακώνονται

Δεύτερη συνάντηση με την ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων της Ζιμπάμπουε θα έχει αύριο Σάββατο ο 93χρονος πρόεδρος Ρούμπερτ Μουγκάμπε, εν μέσω πληροφοριών ότι η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF θα συνεδριάσει αύριο το πρωί να τον αποπέμψει.

Ο κ. Μουγκάμπε έως τώρα αντιστέκεται στις προσπάθειες του στρατεύματος και της παράταξής του να παραιτηθεί, μετά από 37 χρόνια στην εξουσία, και η αυριανή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.

Το ραντεβού προανήγγειλε στην κρατική ραδιοτηλεόραση ZBC ο ιερέας Φιντέλις Μουκονόρι, ο οποίος εργάζεται ως μεσολαβητής ανάμεσα στον κύκλο του προέδρου και το στρατό.

Ο κ. Μουκονόρι δε αναφέρθηκε πάντως στους απεσταλμένους της Νότιας Αφρικής που είχαν παραστεί ως επόπτες στην πρώτη συνάντηση του κ. Μουγκάμπε με τον στρατηγό Τσιουένγκα, την Πέμπτη.

Ο κ. Μουγκάμπε φαίνεται πως έχει χάσει πλήρως τη στήριξη των σωμάτων ασφαλείας με δεδομένο ότι η Αστυνομία, άλλοτε προπύργιο του καθεστώτος, δεν αντέδρασε καθόλου στην επέμβαση του στρατού στα μέσα της εβδομάδας.

Ο ανιψιός του κ. Μουγκάμπε, Πάτρικ Ζουγάο, δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters πως ο 93χρονος και η σύζυγός του Γκρέις, είναι «έτοιμοι να πεθάνουν για αυτό που είναι σωστό», αντί να υποχωρήσουν και να νομιμοποιήσουν την παρέμβαση των ένοπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα το Σάββατο στην πρωτεύουσα Χαράρε έλαβε χώρα μαζική συγκέντρωση που μετατράπηκε σε πορεία πανηγυρισμού για το επικείμενο τέλος της εποχής Μουγκάμπε.

Η εσωκομματική πίεση στον κ. Μουγκάμπε, που βρίσκεται επί 37 χρόνια στην εξουσία, άρχισε να κλιμακώνεται το βράδυ της Παρασκευής όταν οι Συντονιστικές Επιτροπές του Zanu-PF σε οκτώ από τις δέκα επαρχίες της Ζιμπάμπουε τον κάλεσαν να παραιτηθεί από την ηγεσία της χώρας αλλά και τις παράταξης.

Κύριοι στόχοι του στρατιωτικού πραξικοπήματος θεωρούνται η 54χρονη σύζυγος Γκρέις Μουγκάμπε και οι σύμμαχοί της.

Αφορμή για την κινητοποίηση του στρατού ήταν άλλωστε η απόφαση του 93χρονου προέδρου να αποπέμψει τον βετεράνο αντιπρόεδρο Μνανγκάγκουα – που έχει πολύ στενές σχέσεις με τα σώματα ασφαλείας – κίνηση που θεωρήθηκε από πολλούς ως απόπειρα να δρομολογηθεί η αναβάθμιση της Γκρέις σε θέση διαδοχής του.
Πηγή: skai.gr