Την επιστροφή του στο Λίβανο προανήγγειλε ο Χαρίρι από το Παρίσι

Την πρόθεσή να μεταβεί στη Βυρηττό μέσα στο επόμενο τετραήμερο επιβεβαίωσε σήμερα από το Παρίσι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, προσθέτοντας ότι θα μιλήσει από εκεί για την πολιτική κατάσταση.

«Θα πάω στη Βηρυτό τις ερχόμενες ημέρες. Θα συμμετάσχω στους εορτασμούς για την ανεξαρτησία μας [στις 22 Νοεμβρίου] και από εκεί θα γνωστοποιήσω τη θέση μου για όλα τα θέματα αφού συναντηθώ με τον πρόεδρο Μισέλ Αούν», σημείωσε, επιβεβαιώνοντας πάντως την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο κ. Χαρίρι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από την πρωθυπουργία στις αρχές του μήνα ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία, εγείροντας υποψίες ότι το Ριάντ τον πίεσε να εγκαταλείψει τη θέση του ώστε να κλιμακώσει την πίεση στην λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία είναι σύμμαχος του Ιράν.

Η πολυήμερη εξαφάνιση του κ. Χαρίρι μετά την παραίτησή του προκάλεσε καταγγελίες ότι κρατούνταν παρά τη θέλησή του στο Ριάντ, υποψίες που προσπάθησε να διαψεύσει ο κ. Χαρίρι όταν αποδέχτηκε την πρόταση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για επίσκεψη στο Παρίσι.

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει ότι δύο από τα παιδιά του κ. Χαρίρι παραμένουν στη Σαουδική Αραβία, μολονότι η πρόταση Μακρόν αφορούσε ολόκληρη την οικογένειά του. Στο Παρίσι συνοδεύεται από τη σύζυγό του και τον μεγαλύτερο γιο τους.

Ο κ. Χαρίρι ευχαρίστησε τη Γαλλία και τον πρόεδρό της Εμανουέλ Μακρόν «για την υποστήριξή του», έπειτα από συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την υποστήριξή του. Απέδειξε μια αδιάψευστη φιλία και δεν θα το ξεχάσω ποτέ», δήλωσε κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο. «Η Γαλλία έδειξε ακόμη μια φορά το μεγαλείο του ρόλου της στον κόσμο και στην περιοχή. Αποδεικνύει την αφοσίωσή της στον Λίβανο και στη σταθερότητά του».

Ο κ. Μακρόν δεν έκανε δηλώσεις.

Κύκλοι του Ελιζέ διέρρευσαν ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει σύνοδο της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης του Λιβάνου ώστε να συζητηθεί η πολιτική κατάσταση τη χώρα.

Η Ομάδα περιλαμβάνει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συν τη Γερμανία.
Πηγή: skai.gr