Κλιμακώνεται η πίεση στον Μουγκάμπε: Το κόμμα του τον καλεί να παραιτηθεί

Κάλεσμα στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε να παραιτηθεί από την προεδρία της Ζιμπάμπουε απηύθυνε μεγάλο μέρος του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF, κλιμακώνοντας τις πιέσεις που δέχεται ο 93χρονος ηγέτης να εγκαταλείψει την εξουσία μετά την επέμβαση του στρατού την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση ZBC, οι Συντονιστικές Επιτροπές του Zanu-PF σε οκτώ από τις δέκα επαρχίες της αφρικανικής χώρας συμπέραναν ότι ο κ. Μουγκάμπε έχει χάσει τον έλεγχο της διακυβέρνησης και του κόμματος λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, και συνεπώς θα πρέπει να αφήσει τον προεδρικό θώκο.

Ο κ. Μουγκάμπε ως τώρα έχει αρνηθεί τις προτροπές να παραιτηθεί αναίμακτα μετά από 37 χρόνια στην εξουσία, όμως νωρίτερα υπήρχαν διαρροές στο πρακτορείο Reuters ότι το κυβερνών κόμμα θα τον αποπέμψει μέσα στο Σαββατοκύριακο εάν δεν αποχωρήσει.

Οι Επιτροπές ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής εντός 48 ωρών – κίνηση που θα μπορούσε να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις – ενώ παράλληλα καταδίκασαν την «κλίκα» G40, όπως είναι γνωστή η νεότερη γενιά πολιτικών που περιστρέφεται γύρω από την σύζυγο του κ. Μουγκάμπε, Γκρέις.

Η 54χρονη Γκρέις Μουγκάμπε και οι σύμμαχοί της θεωρούνται οι κύριοι στόχοι του πραξικοπήματος. Αφορμή για την κινητοποίηση του στρατού ήταν άλλωστε η απόφαση του 93χρονου προέδρου να αποπέμψει τον βετεράνο αντιπρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα – που έχει πολύ στενές σχέσεις με τα σώματα ασφαλείας – κίνηση που εξελήφθη από πολλούς ως απόπειρα να δρομολογηθεί η αναβάθμιση της Γκρέις σε θέση διαδοχής του.

Αρκετές Επιτροπές τόνισαν επίσης ότι εξακολουθούν να θεωρούν τον αποπεμφέντα αντιπρόεδρο Μνανγκάγκουα ως μέλος του κόμματος, ενώ τουλάχιστον δύο επαρχίες τον συνέστησαν για νέο επικεφαλής του Zanu-PF.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο κ. Μουγκάμπε έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Χαράρε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, αν και σήμερα εμφανίστηκε δημόσια σε τελετή αποφοίτησης σε τοπικό πανεπιστήμιο.

Μετέβη στην τελετή με μία παλιά Mercedes, σε αντίθεση με το νεότερο μοντέλο που συνήθως χρησιμοποιεί, ενώ λίγη ώρα αφότου άρχισε η διαδικασία ο 93χρονος αποκοιμήθηκε στην καρέκλα του.
Πηγή: skai.gr