Προθεσμία ως τις αρχές Δεκεμβρίου έδωσε η ΕΕ στη Βρετανία για το Brexit

Προθεσμία περίπου δύο εβδομάδων έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βρετανία ώστε να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η οποία θα επιτρέψει στους ηγέτες των «27» να εγκρίνουν μετάβαση των συζητήσεων στην επόμενη φάση κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 14-15 Δεκεμβρίου.

«Αγκάθια» παραμένουν το χρηματικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο για να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς την Ένωση, το είδος των συνόρων που θα χωρίσουν την Ιρλανδία από τη Βόρεια Ιρλανδία. Η ΕΕ ζητά από τη Βρετανία πρόοδο σε αυτές τις εκκρεμότητες προτού δεχτεί μετάβαση της διαπραγμάτευσης στην επόμενη φάση, όπου θα συζητηθεί η μελλοντική εμπορική σχέση.

«Μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο πετύχει πρόοδο έως τις αρχές Δεκεμβρίου θα είμαι έτοιμος να προτείνω νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη μεταβατική [περίοδο] και τις μελλοντικές σχέσεις», δήλωσε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση που είχε με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Η τοποθέτηση Τουσκ δίνει πάντως λίγο περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο, με δεδομένο ότι στις αρχές του μήνα ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ είχε ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να καταθέσει ικανοποιητικές προτάσεις έως τις 24 Νοεμβρίου.

Ο κ. Τουσκ προσέθεσε ότι απαιτείται «πολύ περισσότερη πρόοδος» έως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, η οποία θεωρείται «κλειδί» στο Λονδίνο ώστε να καθησυχαστούν οι επιχειρήσεις που βλέπουν τη μέλλουσα σχέση με την Ένωση να παραμένει θολή ενώ το Brexit πλησιάζει.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν μπλοκάρει, συμπληρώνοντας ότι παραμένει «προσεκτικός αλλά αισιόδοξος» για πρόοδο τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Τουσκ αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με την πρωθυπουργό Μέι την Παρασκευή.
Πηγή: skai.gr