Αλγερία: Η βόρεια Αφρική απειλείται από τους ξένους τζιχαντιστές του ΙΚ

Η βόρεια Αφρική απειλείται από τους ξένους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μετά τις ήττες τους στο Ιράκ και στη Συρία, προειδοποίησε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Αμπντελκαντέρ Μεσάχελ.

«Η περιοχή απειλείται (...) από την επιστροφή των ξένων μαχητών», τόνισε ο Μεσάχελ κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο που παραχώρησαν ο ίδιος, ο αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι και ο τυνήσιος ομόλογός του Χεμάιας Τζινάουι, με βασικό θέμα τη Λιβύη. «Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η επιστροφή τους θα γίνει στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε τον πόλεμο στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, για να αποκτήσει ερείσματα στη συριακή και την ιρακινή επικράτεια. Το 2014, εξαπέλυσε μια «κεραυνοβόλα επίθεση» και κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας των δύο κρατών, πριν ανακηρύξει την εγκαθίδρυση ενός «χαλιφάτου», το οποίο προσέλκυσε χιλιάδες ξένους.

Όμως τους τελευταίους μήνες η οργάνωση υπέστη αλλεπάλληλες στρατιωτικές ήττες και πλέον δεν ελέγχει παρά μερικούς θύλακες στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Οι τρεις υπουργοί είχαν ήδη συζητήσει σχετικά με τη Λιβύη τον Φεβρουάριο στην Τυνησία και κατόπιν τον Ιούνιο στην Αλγερία. Δίνουν την προτεραιότητα στην «υπεράσπιση της ενότητας, της σταθερότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης», καθώς και στη «συνέχιση του διαλόγου» με σκοπό να συναφθεί μια «πολιτική συμφωνία» που αποτελεί «τη μόνη βάση για την επίλυση της κρίσης», ανέφερε μια ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.
Πηγή: skai.gr