ΟΗΕ: Διπλή ψηφοφορία για τα χημικά στη Συρία

Διπλή ψηφοφορία θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης επί των ανταγωνιστικών σχεδίων απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν καταρτίσει ΗΠΑ και Ρωσία για τη συνέχιση της διεθνούς έρευνας όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. 

Η Μόσχα είναι πιθανό να ασκήσει για δέκατη φορά το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης για τη Συρία, ενώ ανάλογη μοίρα ενδέχεται να έχει και το δικό της σχέδιο.

Ουάσινγκτον και Μόσχα αξίωσαν να διεξαχθούν ψηφοφορίες εντός της ημέρας στο ΣΑ. Η πρώτη διαδικασία, για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, προγραμματίζεται να λάβει χώρα στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) ενώ η ψηφοφορία επί του ρωσικού σχεδίου απόφασης θα ακολουθήσει αμέσως μετά, διευκρίνισε ένας διπλωμάτης.

Τα δύο τελικά σχέδια απόφασης προτείνουν αμφότερα την παράταση της εντολής των ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων για έναν χρόνο. Σε προηγούμενες εκδοχές τους, η Ουάσινγκτον έκανε αρχικά λόγο για παράταση διάρκειας 24 μηνών και κατόπιν 18, ενώ η Μόσχα μίλαγε για έξι μήνες.

Αλλά αυτό είναι το μόνο στο οποίο συμπίπτουν τα δύο σχέδια απόφασης, που κατά τα άλλα δεν έχουν καμιά σχέση. Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, απαιτεί να αναθεωρηθεί η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Έρευνας (JIM) και να μπει στο συρτάρι η τελευταία του έκθεση, που επιρρίπτει στη συριακή κυβέρνηση την ευθύνη για μια επίθεση με χημικά όπλα που είχε διαπραχθεί τον Απρίλιο. Στο ρωσικό κείμενο, προτείνεται η αναστολή της δημοσιοποίησης των συμπερασμάτων των ερευνητών—προκειμένου να διορθωθούν αυτά που ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια αποκαλεί «συστημικά λάθη»—και να σταλούν ξανά στελέχη του JIM στο πεδίο για να κάνουν πιο διεξοδική έρευνα.

Το αμερικανικό σχέδιο, που υποστηρίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΣΑ,
αρνείται κάθε αναθεώρηση της έκθεσης αυτής και προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για τη διάπραξη επιθέσεων με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και, δυνητικά, τη χρήση βίας. Η αμερικανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη ταυτίζει την απόρριψη του σχεδίου απόφασης που διένειμε με τη «συναίνεση στη διάπραξη αυτών των ωμοτήτων» στη Συρία.

Η ισχύς της εντολής των ερευνητών του JIM θα εκπνεύσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Για να εγκριθεί από το ΣΑ, ένα σχέδιο απόφασης πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη του κορυφαίου αυτού οργάνου του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Η Συρία είχε συμφωνήσει να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο το 2013, έπειτα από μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr