Τίλερσον για Μιανμάρ: Είμαστε κατά των κυρώσεων, να διεξαχθεί έρευνα

Αντίθετος με την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Μιανμάρ δήλωσε σήμερα ότι είναι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, αλλά ζήτησε να διεξαχθεί μια αξιόπιστη έρευνα για να εξεταστούν οι ισχυρισμοί που κάνουν λόγο για εθνοκάθαρση των μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τον στρατό.

Ο Τίλερσον δήλωσε λίγο μετά τη συνάντησή του με την ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για την κρίση στην Μιανμάρ αλλά ότι στην παρούσα κατάσταση οι κυρώσεις δεν θα βοηθούσαν. Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια, πολλές γυναίκες και παιδιά, έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές.

Ο Αμερικανός υπουργός, αφού χαρακτήρισε φρικτό αυτό που συμβαίνει στην Πολιτεία Ραχίν, ζήτησε τη διεξαγωγή μιας αξιόπιστης έρευνας, η οποία θα ήταν χρήσιμη σε όλους, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τις ωμότητες που διαπράττονται.

Η Διεθνής κοινότητα πιέζει εδώ και μήνες την ηγέτιδα της Μιανμάρ να καταδικάσει τη βιαιότητα του στρατού και αυτό που ο επικεφαλής του ΟΗΕ αποκάλεσε «εθνοκάθραση». Η Αούνγκ Σαν Σου Κι απαντώντας στις επικρίσεις δήλωσε ότι «δεν έχει μείνει σιωπηλή» μπροστά στο δράμα των Ροχίνγκια.

Ο στρατός ξεκίνησε επιχείρηση στην Πολιτεία Ραχίν, όταν αντάρτες Ροχίνγκια επιτέθηκαν εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης και 30 θέσεων της αστυνομίας στις 25 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Κατηγορείται ότι σκοτώνει τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια και καίει τα σπίτια τους, αναγκάζοντας χιλιάδες να μεταναστεύσουν στο Μπαγκλαντές.

Πηγή: skai.gr