Κλείσιμο

Λίβανος: Κρατούμενος της Σαουδικής Αραβίας ο Χαρίρι

«Κρατούμενο της Σαουδικής Αραβίας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, τον Σαάντ αλ-Χαρίρι, καθώς, όπως τόνισε, η δωδεκαήμερη απουσία του από τη χώρα είναι αδικαιολόγητη, ενώ πρόσθεσε πως αυτή η ενέργεια αποτελεί επιθετική πράξη εναντίον του Λιβάνου.

Την ίδια ώρα ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου δηλώνει «Θέλω να επαναλάβω και να διαβεβαιώσω ότι είμαι απολύτως καλά και ότι θα επιστρέψω, θεού θέλοντος, στον αγαπημένο Λίβανο, όπως σας υποσχέθηκα, θα το δείτε». Και το Ριάντ εξακολουθεί να αρνείται ότι έχει θέσει υπό κράτηση τον Χαρίρι ή ότι του άσκησε πίεση για να παραιτηθεί.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί την απουσία του Χαρίρι. Τον θεωρούμε πλέον αιχμάλωτο ή κρατούμενο, κάτι που αντιτίθεται στην Σύμβαση της Βιέννης (που αφορά τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες)», είπε ο πρόεδρος σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

«Η κράτηση του Χαρίρι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Λίβανος δεν μπορεί να περιμένει πολύ καιρό για την επιστροφή του καθώς το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος Αούν στο Twitter.

Ο Χαρίρι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός του Λιβάνου στις 4 Νοεμβρίου ανακοινώνοντας την απόφασή του από τη Σαουδική Αραβία, μέσω βίντεο. Ο Λιβανέζος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να κάνει δεκτή την παραίτηση του Χαρίρι αν δεν επιστρέψει στη χώρα και την υποβάλλει ο ίδιος.

Πηγή: skai.gr