Επίθεση Μέι στη Ρωσία για ανάμειξη σε ξένες εκλογές

Επίθεση στη Ρωσία εξαπέλυσε η Τερέζα Μέι κατά την ετήσια πρωθυπουργική ομιλία για την εξωτερική πολιτική στο δείπνο του Λόρδου Δημάρχου του Σίτυ του Λονδίνου το βράδυ της Δευτέρας.

Κατηγορώντας τη Μόσχα για ανάμειξη σε εκλογές άλλων χωρών, για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και για διασπορά ψευδών ειδήσεων η κα Μέι είπε ότι η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί «να υπονομεύσει ελεύθερες κοινωνίες».

Η Ρωσία «φυτεύει ψευδείς ειδήσεις» για να «σπείρει διχόνοια στη Δύση», πρόσθεσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, απευθύνοντας ευθεία προειδοποίηση προς το Κρεμλίνο: «Ξέρουμε τι κάνετε και δε θα επιτύχετε. Επειδή υποτιμάτε την ανθεκτικότητα των δημοκρατιών μας, τη διαρκή ελκυστικότητα των ελεύθερων και ανοιχτών κοινωνιών και τη δέσμευση των δυτικών εθνών στις συμμαχίες που μας συνδέουν».

Η κα Μέι είπε πως η Ρωσία πρέπει να διαλέξει ένα «διαφορετικό μονοπάτι» από αυτό που τα τελευταία χρόνια την οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας, στην υποδαύλιση συγκρούσεων στην Ουκρανία και στην εξαπόλυση κυβερνοεπιθέσεων σε βάρος κυβερνήσεων και κοινοβουλίων στην Ευρώπη.

Όπως συμπλήρωσε, η Βρετανία δεν επιθυμεί αέναη αντιπαράθεση με τη Ρωσία και δε θέλει επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο. Είπε πως η Μόσχα θα μπορούσε να είναι ένας πολύτιμος εταίρος για τη Δύση, αλλά μόνο «αν παίζει σύμφωνα με τους κανόνες».

Η κα Μέι επαναβεβαίωσε την απόλυτη δέσμευση της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ και στην επίτευξη μίας συμφωνίας για το Brexit που θα ενισχύει τις φιλελεύθερες αξίες της Ευρώπης, διατηρώντας μία ισχυρή οικονομική συνεργασία Βρετανίας-ΕΕ που θα λειτουργεί ως πυλώνας ανάσχεσης της ρωσικής προκλητικότητας στην Ευρώπη.

Η Πρωθυπουργός είπε ότι μέσα στο Δεκέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο