Ιράν: Τέλος οι επιχειρήσεις διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές - Πάνω από 450 νεκροί

Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της Κυριακής.

Από τον εγκέλαδο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 450 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από επτά χιλιάδες.

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης στην επαρχία Κερμανσάχ τελείωσαν», δήλωσε ο Πιρ Χουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας του Ιράν, στην κρατική τηλεόραση.

Ο σεισμός 7,3 βαθμών που έπληξε το βράδυ της Κυριακής μια περιοχή κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν ισοπέδωσε χωριά και συνοικίες πόλεων σε ορεινά τμήματα της επαρχίας Κερμανσάχ (δυτικό Ιράν) καθώς πολλοί κάτοικοι κοιμούνταν. Πολλά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η δόνηση έπληξε 14 επαρχίες του Ιράν.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, χιλιάδες άνθρωποι περνούν τη νύχτα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς με σκηνές, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να περάσουν μια δεύτερη νύχτα έξω, παρά το κρύο, λόγω του φόβου ότι θα εκδηλωθεί κι άλλος ισχυρός σεισμός. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 193 μετασεισμοί.

Μια νεαρή γυναίκα που έμεινε άστεγη στη Σαρπούλ ι Ζαχάμπ, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο—θρηνεί τουλάχιστον 280 νεκρούς—δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως η οικογένειά της είναι εκτεθειμένη στο κρύο διότι δεν υπάρχουν αρκετές σκηνές. «Είναι μια πολύ κρύα νύχτα (...). Χρειαζόμαστε βοήθεια. Οι αρχές πρέπει να στείλουν βοήθεια πιο γρήγορα», είπε.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων τη Δευτέρα και κάλεσε τις αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες.

Αστυνομικοί, μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης και παραστρατιωτικοί Μπασίτζι στάλθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί θα επισκεφθεί την περιοχή αργότερα σήμερα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Οι αρχές έχουν κηρύξει την Τρίτη ημέρα εθνικού πένθους.

Νωρίτερα, πλάνα που μετέδωσαν ιρανικά τηλεοπτικά δίκτυα κατέγραφαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια σε πολλά χωριά. Ωστόσο ιρανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι άνθρωποι ζωντανοί πλέον εκμηδενίστηκαν.

Ο σεισμός έπληξε κυρίως το Ιράν, ενώ στο Ιράκ, όπου βρισκόταν το επίκεντρο της δόνησης, οι αρχές έκαναν λόγο για 8 νεκρούς και 336 τραυματίες.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Συρία και ο ΟΗΕ εξέφρασαν συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και στον λαό του Ιράν για τα θύματα του σεισμού. Το Βερολίνο και τα Ηνωμένα Έθνη προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια αν υπάρχει ανάγκη.

Πηγή: skai.gr