Κλείσιμο

Θύελλα σε Αλαμπάμα & Γερουσία μετά τις καταγγελίες για παρενοχλήσεις Μουρ

Κλιμακώνονται οι πιέσεις που δέχεται ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόι Μουρ, υπό τη σκιά πολύκροτου δημοσιεύματος της «Washington Post» σύμφωνα με το οποίο είχε επιδιώξει ερωτικές και ρομαντικές επαφές με ανήλικες κοπέλες ενώ ο ίδιος ήταν περίπου 30 ετών και εργαζόταν ως βοηθός εισαγγελέα.

Το δημοσίευμα περιείχε τις καταγγελίες τριών γυναικών, μία εκ των οποίων υποστήριξε ότι ήταν 14 ετών όταν την προσέγγισε ο κ. Μουρ. Δύο ακόμα γυναίκες έχουν έκτοτε προβεί σε ανάλογες καταγγελίες. Το νεότερο παράδειγμα είναι η Μπέβερλι Γιάνγκ Νέλσον, η οποία τη Δευτέρα δήλωσε ότι όταν ήταν 16 ετών ο κ. Μουρ άγγιξε το στήθος της και προσπάθησε να κάνει σεξ μαζί της παρά τη θέλησή της.

Ο κ. Μουρ αρνείται τις καταγγελίες περί ανάρμοστης συμπεριφοράς, όμως δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να έβγαινε με έφηβες κοπέλες, λέγοντας απλώς ότι δεν θυμάται κάτι τέτοιο.

Η στάση του κ. Μουρ δεν έχει πείσει κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ δήλωσε ευθέως «πιστεύω τις γυναίκες», και προσέθεσε ότι ο κ. Μουρ θα πρέπει να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του. Η τοποθέτηση Μακόνελ ήλθε πριν καν δημοσιοποιηθούν οι καταγγελίες της κ. Νέλσον.

Απαντώντας στην κριτική, ο κ. Μουρ έγραψε στο Twitter ότι αυτός που θα πρέπει να παραιτηθεί είναι ο ίδιος ο κ. Μακόνελ διότι δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες των συντηρητικών και συνεπώς «πρέπει να αντικατασταθεί».



Ακόμα πιο σκληρή κριτική στον υποψήφιο από την Αλαμπάμα άσκησε όμως ο γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ, επικεφαλής της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Γερουσιαστών, ο οποίος πρότεινε ο κ. Μουρ να αποπεμφθεί από τη Γερουσία αν εκλεγεί.

Βάσει του Συντάγματος τα σώματα του Κογκρέσου μπορούν να αποπέμψουν οποιοδήποτε μέλος τους εάν αυτό υποστηριχθεί από τα δύο-τρίτα των εδρών. Ωστόσο, από το 1789 η Γερουσία έχει καθαιρέσει μόνο 15 μέλη της.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει στηρίξει τον κ. Μουρ, διαμηνύοντας ότι εάν οι καταγγελίες σε βάρος του αληθεύουν θα πρέπει να αποσυρθεί από την εκστρατεία.

Ο κ. Μακόνελ από την πλευρά του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Ρεπουμπλικάνοι να υποστηρίξουν διαφορετικό υποψήφιο εάν ο κ. Μουρ επιμείνει, αν αυτό μπορούσε να διαιρέσει τη συντηρητική ψήφο και συνεπώς να αυξήσει τις πιθανότητες επικράτησης του Δημοκρατικού υποψήφιου, Νταγκ Τζόουνς.

Εάν οι Δημοκρατικοί κάνουν την έκπληξη
και κερδίσουν την αναμέτρηση στην βαθιά συντηρητική Αλαμπάμα θα μειώσουν στο ελάχιστο τη Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία, στις 51 έδρες σε σύνολο 100, τη στιγμή μάλιστα που οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν να περάσουν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα από την δεκαετία του 1980.

Η υποψηφιότητα Μουρ αντανακλά τις βαθιές διαιρέσεις που ταλανίζουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ειδικά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Ο κ. Μουρ είναι βαθιά λαϊκιστής υποψήφιος που στηρίζεται από το εθνικιστικό και ριζοσπαστικό τμήμα του κόμματος, που έχει ως εκφραστή τον πρώην σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

Έχει δηλώσει ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι αφύσικο κι ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ενδέχεται να ήταν θεϊκή τιμωρία για τα παραστρατήματα των ΗΠΑ. Στον προκριματικό γύρο, προτού κερδίσει το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα για την Γερουσία, είχε εμφανιστεί σε προεκλογική συγκέντρωση κρατώντας πιστόλι, ώστε να εκφράσει τη στήριξή του στο δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Στον προκριματικό ο κ. Μουρ επικράτησε του υπηρεσιακού γερουσιαστή Λούθερ Στρέιντζ, τον οποίο στήριζαν οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι, περιλαμβανομένου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η έδρα στη Γερουσία για την Αλαμπάμα είναι κενή διότι ο γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς δέχτηκε να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Τραμπ.
Πηγή: skai.gr