Κλείσιμο

Δάκτυλο Ρωσίας & Βενεζουέλας στο καταλανικό δημοψήφισμα βλέπει η Ισπανία

Αποδείξεις για παρεμβάσεις της Ρωσίας αλλά και της Βενεζουέλας στο καταλανικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της 1η Οκτωβρίου υποστηρίζει ότι διαθέτει η Ισπανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ισπανίας κατήγγειλαν ότι πρωτίστως ρωσικά συμφέροντα, κρατικά και ιδιωτικά, χρησιμοποίησαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να προαγάγουν το μήνυμα των αποσχιστών και να στρέψουν την κοινή γνώμη υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι πολλή από αυτή [τη δραστηριότητα] προήλθε από την επικράτεια της Ρωσίας», είπε η υπουργός Άμυνας Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Υπάρχον ομάδες, δημόσιες και ιδιωτικές, που προσπαθούν να επηρεάσουν την κατάσταση και να δημιουργήσουν αστάθεια στην Ευρώπη», προσέθεσε.

Ερωτηθείς εάν η Μαδρίτη έχει στοιχεία για να υποστηρίξει τις καταγγελίες της, ο υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Νταστίς είπε: «Ναι, έχουμε αποδείξεις».

Εξήγησε ότι οι ισπανικές Αρχές έχουν εντοπίσει κάλπικους λογαριασμούς στο Facebook, το Twitter και άλλα μέσα. Οι μισοί λογαριασμοί συνδέονταν με τη Ρωσία και το 30% συνδεόταν με τη Βενεζουέλα.

Ο κ. Νταστίς κατηγόρησε επίσης των επικεφαλής του σάιτ διαρροών WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ότι προώθησε την πλευρά των καταλανών αποσχιστών κι ότι επιχείρησε να παρουσιάσει την Ισπανία μία απολυταρχική πολιτεία.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσαν πόρισμα σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα ενορχήστρωσε εκστρατείες κυβερνο-επιθέσεων και διαρροών ώστε να γείρει την πλάστιγγα των περσινών προεδρικών εκλογών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εταιρείες Facebook, Twitter και Google έχουν έκτοτε διαπιστώσει πως ύποπτοι λογαριασμοί που συνδέονται με τη Ρωσία προώθησαν πολωτικό διαφημιστικό υλικό στην αμερικανική κοινωνία τόσο πριν όσο και μετά τις κάλπες του περσινού Νοεμβρίου, όπου ο κ. Τραμπ επικράτησε.

Η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό ότι έχει παρέμβει σε αμερικανικές ή ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν τω μεταξύ ανακοίνωσε σήμερα πως αρχίσει διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την αναβάθμιση της προστασίας της ΕΕ από ηλεκτρονική προπαγάνδα και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Οι προτάσεις που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση, σε συνδυασμό με τις εισηγήσεις μίας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, θα παρουσιαστούν την άνοιξη του 2018.
Πηγή: skai.gr