Κυρώσεις στην Βενεζουέλα επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Κυρώσεις στη Βενεζουέλα επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ομόφωνη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

Οι ποινές προβλέπουν απαγόρευση πώλησης όπλων στη λατινοαμερικανική χώρα και θέτουν σε ισχύ σύστημα για την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε βενεζουελανούς αξιωματούχους και για «πάγωμα» περιουσιακών τους στοιχείων που βρίσκονται σε ευρωπαϊκή δικαιοδοσία.

Πιθανοί στόχοι είναι αξιωματούχοι που δεν σέβονται τις αρχές της δημοκρατίας ή παραβιάζουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ ζητά τη διενέργεια νέων εκλογών και επισημαίνει ότι οι κυρώσεις μπορεί να αρθούν εάν αυτό ενδείκνυται από τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Θέτει ως προϋποθέσεις την αποφυλάκιση πολιτικών κρατούμενων, το σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και τη διοργάνωση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και στην αντιπολίτευση.

Ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς αποτελεί ζήτημα-κλειδί για την ΕΕ. Οι ΥΠΕΞ του μπλοκ εξέφρασαν εκ νέου τις ενστάσεις τους για τη συντακτική συνέλευση, το πανίσχυρο και φιλοκυβερνητικό νομοθετικό σώμα που εξελέγη τον Ιούλιο και περιθωριοποίησε την κανονική Βουλή.

«Η ευθύνη για τον τερματισμό της κρίσης στη Βενεζουέλα εναπόκειται πρωτίστως στην χώρα. Η ΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αποκαταστήσει εσπευσμένα την δημοκρατική νομιμότητα, περιλαμβανομένων νέων ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», σημειώνει η ΕΕ.

Η απόφαση της ΕΕ ήλθε την ημέρα που, θεωρητικά, είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στο Καράκας οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Μαδούρο και ιδιώτες πιστωτές για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Βενεζουέλας.
Πηγή: skai.gr