Ανοιχτός σε λύση που δεν ισοδυναμεί με ανεξαρτησία δηλώνει ο Πουτζδεμόν

Ανοιχτός σε λύση για την Καταλονία που δεν θα ισοδυναμεί με ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία δήλωσε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της περιοχής Κάρλες Πουτζδεμόν, στέλνοντας ένα σινιάλο υποχώρησης ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βελγική εφημερίδα Le Soir, ο κ. Πουτζδεμόν διαμήνυσε ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί μία «διαφορετική σχέση» με την Ισπανία. Όταν ρωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει κάτι διαφορετικό, κι όχι απόσχιση, απάντησε ότι μία τέτοια λύση είναι «πάντα δυνατή».

«Εργάστηκα επί τριάντα χρόνια για να αποκτήσουμε μία διαφορετική ‘άγκυρα’ για την Καταλονία στην Ισπανία», υποστήριξε, και κατηγόρησε τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις των πρωθυπουργών Αθνάρ (1996-2004) και Ραχόι ότι έθεσαν τέλος στις προσπάθειες να βρεθεί λύση μέσω διαπραγμάτευσης.

Ως προϋπόθεση για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης ο κ. Πουτζδεμόν έθεσε την ακύρωση του ψηφίσματος του 2010 που επαναπροσδιόρισε τα δικαιώματα της καταλανικής αυτοδιοίκησης. Το εν λόγω ψήφισμα είχε αρχικά συνταχθεί από την περιφερειακή κυβέρνηση στη Βαρκελώνη, όμως υπέστη σειρά διορθώσεων από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο κ. Πουτζδεμόν υποστήριξε μάλιστα ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το ψήφισμα του 2010 προκάλεσε έξαρση του αυτονομιστικού ρεύματος στην Καταλονία, αυξάνοντας τον αριθμό των αποσχιστών βουλευτών στο τοπικό κοινοβούλιο από 14 σε 72 μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας
μετέβη στις Βρυξέλλες μετά την καθαίρεση της κυβέρνησής του, στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η ισπανική Δικαιοσύνη τον κατηγορεί για εξέγερση, στάση και κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος.

Η Ισπανία έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σε βάρος του και μέσα στις επόμενες ημέρες βέλγος εισαγγελέας θα αποφασιστεί εάν θα εκδοθεί στην ιβηρική χώρα.
Πηγή: skai.gr