Γκάμπριελ: Γερμανία, Βρετανία & Γαλλία συμφωνούν για το ιρανικό πρόγραμμα

Απομονωμένος σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και με την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ότι η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να παραμένει σε ισχύ. 

«Συμφωνούμε στο ότι θέλουμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ειδάλλως, υπάρχει ο κίνδυνος ότι το ιρανικό κράτος θα δημιουργήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Γκάμπριελ μετά τη συνάντηση. 

Την περασμένη εβδομάδα, μετά από διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμορφωθούν με την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2015 έξι παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία που είναι μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ συν τη Γερμανία) και το Ιράν κατέληξαν σε μια συμφωνία-ορόσημο για  περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση σχεδόν επί μια δεκαετία. 

Από την πρώτη στιγμή, ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ αντιτάχθηκε σθεναρά στην συμφωνία 5+1, ξεκαθαρίζοντας ότι θα την ακυρώσει. Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι το Ιράν «απέτυχε να φτάσει τις αμερικανικές προσδοκίες» και κατέστησε σαφές ότι αρνείται να την επικυρώσει.

Παράλληλα, κάλεσε το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία, χωρίς πάντως να φθάσει στο σημείο να «σκίσει» τη συμφωνία όπως είχε υποσχεθεί.

Πηγή: skai.gr