«Εσωτερική πίεση» στη Μέι ενώ επανεξετάζεται το νομοσχέδιο για το Brexit

Σαράντα βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία είναι σύμφωνοι με το να υπογράψουν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, την ώρα που οι διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit απειλούν να μπλοκάρουν το άνοιγμα της επόμενης φάσης των συνομιλιών έως το Μάρτιο εάν η Βρετανία δε συμφωνήσει άμεσα σε οριστικοποίηση του οικονομικού διακανονισμού για την αποχώρησή της.

Αυτά αποκαλύπτουν οι Sunday Times σε ένα από τα πολλά κυριακάτικα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου τα οποία συμφωνούν πως η κα Μέι τελεί υπό πολλαπλή έντονη πίεση, με την πρόοδο στο Brexit να είναι αργή και με δύο υπουργούς της να έχουν παραιτηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που επικαλείται ορισμένους από τους εσωκομματικούς «αντάρτες», αναφέρει πως οι 40 βουλευτές θέλουν την παραίτηση της Πρωθυπουργού και είναι διατεθειμένοι να προωθήσουν πρόταση δυσπιστίας. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος και με βάση την ισχύουσα κοινοβουλευτική δύναμη των Τόρις απαιτούνται 48 υπογραφές βουλευτών σε μία τέτοια πρόταση ώστε να ανοίξει κούρσα διαδοχής.

Την ίδια ώρα η Mail on Sunday αποκαλύπτει εμπιστευτική επιστολή προς την κα Μέι από το κορυφαίο πολιτικό δίδυμο της πτέρυγας των πιο ένθερμων Brexiteers, του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του Υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, με το οποίο η Πρωθυπουργός καλείται να διασφαλίσει τη στήριξη των μελών του υπουργικού συμβουλίου στην πορεία προς το Brexit «ξεκαθαρίζοντας τα μυαλά τους» και φροντίζοντας «να εσωτερικοποιήσουν τη λογική» του Brexit.

Οι κ.κ. Τζόνσον και Γκόουβ απαιτούν επίσης από την Πρωθυπουργό η μεταβατική περίοδος μετά από το Brexit να λήξει την 30ή Ιουνίου 2021, ενώ μοιάζει να εξαπολύουν επίθεση κατά του Υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, οπαδού του ήπιου Brexit, χρησιμοποιώντας δικές του φράσεις χωρίς να τον κατονομάζουν για να πουν ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση δεν προχωρούν προς το Brexit με «επαρκή ενέργεια».

Κορυφαία κυβερνητική πηγή σχολιάζει στην εφημερίδα ότι η επιστολή αποτελεί στην ουσία ένα «μαλακό πραξικόπημα» και δείχνει ότι οι δύο σκληροί Brexiteers «κρατούν την Ντάουνινγκ Στριτ όμηρό τους».

Σημειώνεται ότι η στενή σχέση του Μπόρις Τζόνσον με τον Μάικλ Γκόουβ είχε διαρραγεί μετά από την «προδοσία» του δεύτερου σε βάρος του πρώτου κατά τη διάρκεια της κούρσας για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον. Ωστόσο, η σχέση φαίνεται πως έχει αποκατασταθεί, καθώς πέρα από την κοινή τους επιστολή ο κ. Γκόουβ έδωσε συνεντεύξεις την Κυριακή στις οποίες υπερασπίστηκε τον κ. Τζόνσον, την παραίτηση του οποίου ζητά μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου για μια σειρά από γκάφες.

Μιλώντας στον Observer ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν απαίτησε από την Πρωθυπουργό την αποπομπή του Υπουργού Εξωτερικών για τη δημόσια δήλωσή του ότι η Βρετανοϊρανή Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ που κρατείται στο Ιράν «δίδασκε δημοσιογραφία» στη χώρα καταγωγής της. Η δήλωση αυτή έχει εγείρει την πιθανότητα διπλασιασμού της ποινής της γυναίκας από τις ιρανικές αρχές. Η ίδια και η οικογένειά της διατείνονται ότι βρισκόταν στο Ιράν σε διακοπές με την ανήλικη κόρη της.

Ο κ. Κόρμπιν είπε ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένως «απογοητεύσει» τη χώρα.

Παράλληλα, με άρθρο του στους Sunday Times ο κ. Κόρμπιν εντείνει περαιτέρω την πίεση επί της κας Μέι καλώντας την «να κυβερνήσει ή να φύγει». Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την προσέγγιση του Brexit από την κυβέρνηση είναι τώρα το μεγαλύτερο ρίσκο που αντιμετωπίζει η χώρα».

Μιλώντας, εν τω μεταξύ, σε γαλλική εφημερίδα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ είπε ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για το σενάριο κατάρρευσης των συνομιλιών με τους Βρετανούς. «Είναι μία πιθανότητα», παραδέχθηκε ο κ. Μπαρνιέ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μιλούν στους Sunday Times υποδεικνύουν ότι το πιθανότερο κατά την άποψή του είναι οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ να αρχίσουν το Μάρτιο και όχι το Δεκέμβριο όπως ελπίζει το Λονδίνο. Σημειώνεται ότι σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Κυριακή ο Υπουργός Brexit χαρακτήρισε το Δεκέμβριο «πραγματική διορία» για την έναρξη της επόμενης φάσης των συνομιλιών.

Αιτία για τη διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση είναι η απροθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να συμφωνήσει στον οικονομικό διακανονισμό που ζητά η ΕΕ.

Σύμβουλος Ευρωπαίου πρωθυπουργού συνδέει την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τις εσωκομματικές δυσκολίες της κας Μέι δηλώνοντας στους Sunday Times ότι οι συνομιλίες τελούν πλέον υπό την «ομηρεία» ενός «εσωτερικού ψυχοδράματος» στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος.

Παράλληλα, φιλοευρωπαίοι βουλευτές των Συντηρητικών εκτιμάται ότι θα ενώσουν δυνάμεις με την αντιπολίτευση τις επόμενες εβδομάδες για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να επιτρέψει την έγκαιρη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της τελικής συμφωνίας για το Brexit

Οι βουλευτές θέλουν να είναι αυτοί που θα έχουν την τελευταία λέξη επί των όρων της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και επιθυμούν η διαβεβαίωση αυτή να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το Brexit, που μετά από καθυστέρηση πολλών εβδομάδων επανέρχεται προς συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων από την Τρίτη.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο