Κλείσιμο

Ο Τραμπ στις Φιλιππίνες για τη Σύνοδο Κορυφής χωρών της Ασίας

Στη Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων έφτασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να συμμετάσχει στην ετήσια συνάντηση ηγετών χωρών της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Τραμπ έφθασε στις Φιλιππίνες από το Βιετνάμ, όπου πήρε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), στη διάρκεια της οποίας έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για το εμπόριο και είχε σύντομη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι Φιλιππίνες είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Τραμπ στην Ασία. Επισκέφθηκε επίσης στην Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ.

Λίγο πριν από την άφιξή του στις Φιλιππίνες, η αστυνομία της χώρας έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού για να εμποδίσει εκατοντάδες αντιμαερικανούς διαδηλωτές να φθάσουν στην αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα από το Βιετνάμ πως είναι έτοιμος να μεσολαβήσει μεταξύ των πέντε διεκδικητών της Νότιας Σινικής Θάλασσας. 

«Είμαι πολύ καλός διαμεσολαβητής και διαιτητής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Τραν Νταϊ Κουάνγκ, αναγνωρίζοντας ότι η θέση της Κίνας αποτελεί πρόβλημα.

Το Βιετνάμ έχει γίνει ο πιο σφοδρός αντίπαλος της Κίνας σε σχέση με τις διεκδικήσεις της στην περιοχή η οποία αποτελεί σημαντικό εμπορικό δρόμο, μέσω του οποίου μεταφέρονται, κάθε χρόνο, αγαθά αξίας 3 τρις.

Ο πρόεδρος Κουάνγκ δήλωσε ότι πιστεύει στην αντιμετώπιση των διαφωνιών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με ειρηνικές διαπραγματεύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, το οποίο, σύμφωνα με το Βιετνάμ, μηδενίζει τις διεκδικήσεις της Κίνας.
Πηγή: skai.gr