Δήμαρχος Βαρκελώνης: O Πουιζδεμόν οδήγησε την Καταλονία στην καταστροφή

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κατηγόρησε σήμερα την αποπεμφθείσα κυβέρνηση του Κάρλες Πουιζδεμόν ότι οδήγησε την Καταλονία «στην καταστροφή», επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των Καταλανών «δεν ήθελε» την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός της Catalunya en Comu η Άντα Κολάου αξίωσε «εξηγήσεις» εκ μέρους των αυτονομιστών ηγετών, ενώ ζήτησε την απελευθέρωση όλων όσοι παραμένουν υπό κράτηση.

«Θέλουμε οι κρατούμενοι να αποφυλακιστούν όμως θέλουμε επίσης η ανεύθυνη κυβέρνηση που οδήγησε την περιφέρεια στην καταστροφή να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της και να αναγνωρίσει τα σφάλματά της» διαμήνυσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης, η οποία πρόκειται να δώσει το παρόν αργότερα σε μια μαζική κινητοποίηση στη Βαρκελώνη υπέρ της απελευθέρωσης των φυλακισμένων ηγετών.

«Πυροδότησαν εντάσεις στη χώρα (την Καταλονία) και προχώρησαν σε μια μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία δεν επιθυμούσε η πλειονότητα» των πολιτών, είπε η Άντα Κολάου. «Προχώρησαν σε αυτήν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εξαπατώντας τους πολίτες για χάρη κομματικών συμφερόντων» τόνισε.

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ενέκριναν την 27η Οκτωβρίου οι 70 από τους 135 βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου «δεν έφερε τη δημοκρατία» κατήγγειλε η Άντα Κολάου, επικρίνοντας τον καθαιρεθέντα πρόεδρο της περιφέρειας Κάρλες Πουιζδεμόν διότι έφυγε εγκαταλείποντας την Καταλονία «μόνη ενώπιον της αβεβαιότητας».

«Προχώρησαν στην ανακήρυξη και κατόπιν εξαφανίστηκαν»

Η Άντα Κολάου αποδοκίμασε επίσης με δριμύτητα την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι που ενεργοποίησε το άρθρο 155 του Συντάγματος με το οποίο έθεσε υπό κηδεμονία την περιοχή, επιπλέον καθαίρεσε την κυβέρνηση και άλλους αξιωματούχους, διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε περιφερειακές εκλογές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP