Ο Πούτιν υπέρ της ελευθερίας των ΜΜΕ – Απειλές για κυρώσεις κατά των ΗΠΑ

Θιασώτης της ελευθερίας του λόγου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ειδικά των ρωσικών, αλλά στις ΗΠΑ, εμφανίστηκε το Σάββατο ο Βλάντιμιρ Πούτιν.  

Λίγο μετά την κοινή δήλωσή του με τον αμερικανό ομόλογό του Nτόναλντ Τραμπ για το Συριακό, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του για αντίμετρα αντιδρώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό κανάλι RT (Russia Today). Πάντως, ο Πούτιν δεν συγκεκριμενοποίησε τις κυρώσεις. 

Την Παρασκευή το RT κλήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να συμμορφωθεί με το νόμο που αφορά την καταγραφή των ξένων πρακτόρων (FARA) έως τη Δευτέρα. Βάσει του νόμου κάθε εταιρεία που εκπροσωπεί μια ξένη χώρα ή οργάνωση πρέπει να ενημερώνει κατά τακτά διαστήματα τις αμερικανικές αρχές για τις σχέσεις της με το συγκεκριμένο κράτος ή τον οργανισμό. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει με πάγωμα των λογαριασμών της.

«Χωρίς αμφιβολία, η επίθεση στα ΜΜΕ της χώρας μας είναι επίθεση στην ελευθερία λόγου. Είμαστε απογοητευμένοι. Σίγουρα θα απαντήσουμε» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας στο περιθώριο της στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας Ειρηνικού) στο Βιετνάμ.

«Ο ρόλος των ΜΜΕ είναι η παροχή πληροφοριών, και η έκφραση της οπτικής γωνίας τους… Μπορεί να αμφισβητηθεί η άποψη των ΜΜΕ, αλλά όχι με το να τα κλείνεις, ή να διαμορφώνεις συνθήκες που καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους. Μπορεί να αμφισβητηθεί η άποψή τους, με την παρουσίαση της δικής σου γνώμης, των δικών σου πληροφοριών στο κοινό» είπε ο ρώσος ηγέτης. 

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι «δεν υπήρχε και δεν μπορούσε να υπάρχει επιβεβαίωση ότι τα ρωσικά ΜΜΕ στην προεκλογική εκστρατεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», υποβαθμίζοντας τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Κογκρέσο για ρωσική παρέμβαση με προπαγανδιστικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο κατά της υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. «Οι ρωσικές διαφημίσεις ήταν απλώς σε μερικά δέκατα ή εκατοστά του ποσοστού» υποστήριξε δε. 
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας