Η Χεζμπολάχ κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι έχει κηρύξει πόλεμο στο Λίβανο

Κατηγορώ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας ότι έχει κηρύξει τον πόλεμο στον Λίβανο εξαπέλυσε ο επικεφαλής της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καταγγέλλοντας παράλληλα πως το Ριάντ υποχρέωσε σε παραίτηση τον λιβανέζο πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι και τον κρατά παρά τη θέλησή του.

Η τοποθέτηση Νασράλα βαθαίνει την κρίση που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός Χαρίρι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή ενώ βρισκόταν στη σαουδαραβική πρωτεύουσα. Έκτοτε δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία δημόσια εμφάνιση, μολονότι ο πρόεδρος του Λιβάνου έχει απορρίψει την παραίτησή του κι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί τον έχουν καλέσει να επιστρέψει στη Βηρυτό.

«Ας πούμε τα πράγματα ως έχουν: ο [Χαρίρι] κρατείται στη Σαουδική Αραβία και του έχει απαγορευθεί, έως τώρα, να επιστρέψει στον Λίβανο», είπε ο κ. Νασράλα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Σαουδική Αραβία έχει κηρύξει πόλεμο στον Λίβανο και στην Χεζμπολάχ στον Λίβανο», επισήμανε, ουσιαστικά αντιστρέφοντας την κατηγορία που εξαπέλυσε τη Δευτέρα το Ριάντ ότι η Χεζμπολάχ του έχει κηρύξει πόλεμο.

Ο κ. Νασράλα κατηγόρησε μάλιστα το Ριάντ ότι είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει οικονομικά το Ισραήλ προκειμένου υποκινήσει σύρραξη μεταξύ Τελ Αβίβ και Βηρυτού, αν και διευκρίνισε ότι η πιθανότητα τέτοιου πολέμου είναι πολλή μικρή.

Η κλιμάκωση της κρίσης εντείνει τις ανησυχίες ότι ο Λίβανος μπορεί εκ νέου να μετατραπεί σε πεδίο έμμεσης σύγκρουσης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν, που είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ, και τον σουνιτικό συνασπισμό του Κόλπου του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία.

Η σεκταριστική αντιπαράθεση ήδη έχει λάβει μορφή πολέμου στη Συρία και την Υεμένη, ενώ τον Ιούνιο οι Σαουδάραβες και τρεις ακόμα αραβικές χώρες διέκοψαν ξαφνικά τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει ιρανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Σε μία ακόμα πιθανή εστία τριβής
, το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το απόγευμα ότι ένας σαουδάραβας πολίτης έχει απαχθεί στον Λίβανο. Το σουνιτικό βασίλειο έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία ζητώντας από τους πολίτες του να μην μεταβούν στον Λίβανο και να τον εγκαταλείψουν εάν βρίσκονται ήδη εκεί.

Ο κ. Χαρίρι ήταν επί χρόνια πιστός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, όμως στον ένα χρόνο που υπηρετεί ως στην πρωθυπουργία ηγείται κυβέρνησης συνασπισμού που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ και υποστηρικτές της. Οι επικριτές του προσάπτουν ότι κατά τη θητεία του η Χεζμπολάχ – και εμμέσως το Ιράν – έχει ενισχυθεί.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον προειδοποίησε κάθε κράτος και οργάνωση να μην χρησιμοποιήσουν τον Λίβανο ως πεδίο μαχών για μεταξύ τους συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τη στήριξή του για τον πρωθυπουργό Χαρίρι, τον οποίο χαρακτήρισε ισχυρό εταίρο των ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr