Αποφυλάκιση των καταλανών υπουργών θέλει ο Ραχόι, ενόψει εκλογών

Την αποφυλάκιση των οκτώ πρώην υπουργών της καταλανικής αυτοδιοίκησης που έχουν προφυλακιστεί έως τη δίκη τους σχετικά με το ψήφισμα ανεξαρτησίας του Οκτωβρίου φέρεται να επιδιώκει η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι
, που προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση στην Καταλονία ενόψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου, φέρεται να ανησυχεί ότι η εικόνα των κρατούμενων υπουργών θα ενισχύσει τις αποσχιστικές δυνάμεις στις κάλπες και θέλει να θέσει τέλος σε κάθε καταγγελία ότι η Μαδρίτη προσπαθεί να τους σιωπήσει.

Τυχόν νίκη των αποσχιστικών κομμάτων την 21η Δεκεμβρίου θα συνιστά τεράστια πολιτική πρόκληση για την Μαδρίτη, καθώς οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας θα μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν την απόλυτη δημοκρατική νομιμοποίηση για την ίδρυση νέου κράτους.

Την ίδια στρατηγική ανοχής έχει υιοθετήσει ο κ. Ραχόι, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, απέναντι στον καθαιρεθέντα πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες αλλά κινδυνεύει να εκδοθεί στην Ισπανία με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες η ισπανική Δικαιοσύνη.

Ο κ. Ραχόι θα προτιμούσε ο κ. Πουτζδεμόν να μείνει ελεύθερος έως τις εκλογές εάν επιστρέψει από το Βέλγιο.

Ο κ. Πουτζδεμόν και οι οκτώ πρώην υπουργοί του κατηγορούνται για στάση, ανεξαρτησία και κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος.
Πηγή: skai.gr