KOΣΜΟΣ


Λίβανος: Ο Σάαντ αλ Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση του Λιβάνου εκτιμά ότι ο Σάαντ αλ Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία, από όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στη Βηρυτό.

 
Η κυβέρνηση του Λιβάνου εκτιμά ότι ο Σάαντ αλ Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία, από όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στη Βηρυτό.

Οι δηλώσεις έγιναν εν μέσω μιας κρίσης που βαθαίνει κι έχει φέρει τη χώρα στην πρώτη γραμμή της εντεινόμενης σύγκρουσης ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη.

Μια τρίτη πηγή, ένας πολιτικός που συνδέεται με τον Χαρίρι, που θεωρείτο σύμμαχος του Ριάντ, τόνισε πως η σαουδαραβική μοναρχία τον διέταξε να παραιτηθεί και τον έχει θέσει ουσιαστικά σε κατ' οίκον περιορισμό. Μια τέταρτη πηγή ενήμερη για την κατάσταση ανέφερε ότι το Ριάντ πράγματι ελέγχει και περιορίζει τις κινήσεις του.

Το «Κίνημα για το Μέλλον», το πολιτικό κόμμα του Χαρίρι, σε ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα στο οποίο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λιβανέζος πολιτικός, ανέφερε ότι η επιστροφή του είναι απαραίτητη.

Η ανακοίνωση του Χαρίρι το Σάββατο ότι παραιτείται, την οποία ανέγνωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τη Σαουδική Αραβία, άφησε άναυδους ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες και ενέπλεξε ακόμη περισσότερο τη Βηρυτό στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του και κυρίως ο τρόπος που έγινε τροφοδότησε τη σεναριολογία περί του ότι ο σουνίτης πολιτικός, για χρόνια σύμμαχος του Ριάντ, εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιδιώκει να πλήξει το Ιράν και τον σύμμαχό του στον Λίβανο, το ισχυρό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Στο διάγγελμα με το οποίο γνωστοποίησε πως παραιτείται, ο Χαρίρι κατήγγειλε ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ σπέρνουν διχόνοια στα αραβικά κράτη και υποστήριξε πως υπήρχε σχέδιο για τη δολοφονία του. Ο πατέρας του, πρώην πρωθυπουργός, είχε σκοτωθεί το 2005 σε μια βομβιστική επίθεση.

Η Σαουδική Αραβία έχει διαψεύσει πως ο Χαρίρι τελεί υπό κράτηση. Ο ίδιος ο Σαάντ αλ Χαρίρι δεν έχει δηλώσει τίποτα για αυτό, ούτε έχει αρνηθεί πως οι κινήσεις του περιορίζονται.

«Το να περιορίζεται η ελευθερία του Χαρίρι στο Ριάντ αποτελεί μια επίθεση στην εθνική κυριαρχία του Λιβάνου. Η αξιοπρέπειά μας είναι συνυφασμένη με τη δική του αξιοπρέπεια. Θα συνεργαστούμε με (ξένα) κράτη για να επιστρέψει στη Βηρυτό», ανέφερε ένα ανώτερο στέλεχος της λιβανέζικης κυβέρνησης, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς επίσημα η Βηρυτός δεν έχει ακόμα εκφράσει δημόσια αυτή τη θέση.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως ο Χαρίρι παραιτήθηκε επειδή η Χεζμπολάχ, που συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ίδιο, έχει καταλάβει με «πειρατεία» το λιβανέζικο πολιτικό σύστημα.

Συνεργάτες του Χαρίρι αρνούνταν ως χθες Πέμπτη πως ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν υπό κράτηση κατ' οίκον, όμως άλλαξαν εντελώς τόνο έπειτα από μια συνεδρίαση του Κινήματος για το Μέλλον στο σπίτι του στη Βηρυτό χθες.

Μια ανακοίνωση που ανέγνωσε ο πρώην πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα ανέφερε ότι η επιστροφή του είναι «απαραίτητη για να ανακτηθεί η τήρηση της εσωτερικής και εξωτερικής ισορροπίας του Λιβάνου και στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού της νομιμότητας στον Λίβανο».

Ο Χαρίρι ανέλαβε πρωθυπουργός πέρυσι, έπειτα από μια συμφωνία βάσει της οποίας ο χριστιανός πολιτικός Μισέλ Αούν, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, έγινε πρόεδρος και σχηματίστηκε μια κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία εκπροσωπούνται τα περισσότερα σημαντικά λιβανέζικα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του σιιτικού κινήματος.

Το Ριάντ δημόσια είχε ευλογήσει τότε τη συμφωνία, αλλά μετά την παραίτηση του Χαρίρι κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε να αναλάβει δράση εναντίον της Χεζμπολάχ, ο στρατιωτικός βραχίονας της οποίας θεωρείται πολύ ισχυρότερος από τον αποδυναμωμένο λιβανέζικο στρατό.

Η Σαουδική Αραβία απαιτούσε από τον Χαρίρι να υιοθετήσει σκληρότερη στάση έναντι της Χεζμπολάχ κι αυτός δεν το έκανε, ανέφερε η τέταρτη πηγή. «Ενεργούσε ως εάν όλα να ήταν φυσιολογικά, και οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία και να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί».

Η Σαουδική Αραβία ενέταξε αυτή την εβδομάδα και τον Λίβανο, μαζί με τη Χεζμπολάχ, στον κατάλογο των μερών που αντιμετωπίζει ως εχθρούς, αίροντας την μακρόχρονη πρακτική διαχωρισμού της χώρας από το σιιτικό κίνημα και εγείροντας ανησυχίες για τα περαιτέρω μέτρα που μπορεί να λάβει το Ριάντ.
Ο Χαρίρι είχε μεταβεί αεροπορικώς στη Σαουδική Αραβία την περασμένη Παρασκευή.

Ένα από τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη του Λιβάνου, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, σημείωσε πως η Βηρυτός «κινείται προς το να ζητήσει από ξένα και αραβικά κράτη να πιέσουν τη Σαουδική Αραβία να απελευθερώσει τον Σάαντ αλ Χαρίρι». Ο ίδιος αξιωματούχος επέμεινε ότι ο Χαρίρι είναι ακόμη ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, που τονίζουν ότι ο Αούν δεν έχει αποδεχθεί την παραίτησή του και επομένως η κυβέρνησή του παραμένει στην εξουσία.

Η παραίτηση του Χαρίρι, γόνου μιας πάμπλουτης οικογένειας που έφτιαξε την περιουσία της στη Σαουδική Αραβία, ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με το κύμα των συλλήψεων πριγκίπων, πρώην υπουργών κι επιχειρηματιών, που κατηγορούνται για διαφθορά από τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με τον πολιτικό που συνδέεται με τον Χαρίρι, όταν ο πρωθυπουργός πήγε στη Σαουδική Αραβία, «του ζητήθηκε να παραμείνει εκεί» και κατόπιν «διατάχτηκε να παραιτηθεί. Τον διέταξαν να διαβάσει την δήλωση της παραίτησής του και παραμένει έκτοτε υπό κράτηση κατ' οίκον». Ο Χαρίρι έκανε μια μονοήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτή την εβδομάδα και μετά επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία.

Δύο στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ είπαν ότι οι Σαουδάραβες, κυρίως ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «ενεθάρρυναν» τον Χαρίρι να παραιτηθεί.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Χεζμπολάχ έκρινε στο μεταξύ ότι το Ριάντ πρέπει να σταματήσει να αναμιγνύεται στα εσωτερικά του Λιβάνου.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου του Χαρίρι, ο πολιτικός δέχθηκε τον Γάλλο πρεσβευτή στο σπίτι του στο Ριάντ την Πέμπτη. Συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, ενώ την Τρίτη είχε δει τον πρεσβευτή της Βρετανίας και τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανός επιτετραμμένος Κρις Χένζελ είδε τον Χαρίρι. Ερωτηθείσα σχετικά με τα δημοσιεύματα ότι ο Χαρίρι τελεί υπό κράτηση, η Νάουερτ απέφυγε να διευκρινίσει την κατάστασή του ή τι συζητήθηκε. Περιορίστηκε να πει ότι έγινε μια «λεπτή, ιδιωτική, διπλωματική συζήτηση».

Η Νάουερτ ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν στάση έναντι της κυβέρνησης του Λιβάνου εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από τον Χαρίρι.
Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε την Πέμπτη τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και προέτρεψε τους υπηκόους της που βρίσκονται ήδη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

Ο Μαρωνίτης πατριάρχης θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα κι έλαβε «θετική απάντηση» από σαουδάραβες αξιωματούχος όσον αφορά την πιθανότητα να συναντήσει τον Χαρίρι, δήλωσε εκπρόσωπός του.
Η επίσκεψη αυτή ήταν ήδη προγραμματισμένη εδώ και καιρό, αλλά «υπό το φως των εξελίξεων, η αποστολή αυτή έγινε εντελώς φυσική», ανέφερε ο εκπρόσωπος. Ο πατριάρχης Μπεσάρα αλ Ράι πρόκειται να επιδώσει στο Ριάντ το μήνυμα πως ο Λίβανος «δεν μπορεί να αντέξει μια σύγκρουση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.


 
Ιταλία: Περίπου 1.100 μετανάστες διασώθηκαν στη θάλασσα - Γυναίκα γέννησε πάνω σε φουσκωτό
Περίπου 1.100 μετανάστες που είχαν αναχωρήσει από τις ακτές της Λιβύης διασώθηκαν χθες στη θάλασσα, ανάμεσά...
23.11.2017, 07:00
Κολομβία: Ιθαγενείς και Αφροκολομβιανοί εξακολουθούν να πέφτουν θύματα βίας παρά τη συμφωνία ειρήνης
Έναν χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος...
23.11.2017, 05:16
Οργή στη Μόσχα για την έρευνα κατά του δισεκατομμυριούχου πολιτικού Κερίμοφ για ξέπλυμα χρήματος
Ο 51χρονος δισεκατομμυριούχος Ρώσος επιχειρηματίας και γερουσιαστής Σουλεϊμάν Κερίμοφ, η σύλληψη του οποίου...
23.11.2017, 04:15
Παλαιστίνη: Εκλογές έως το τέλος του 2018
Ανώτερα στελέχη από 13 παλαιστινιακές πολιτικές παρατάξεις, που συνεδρίασαν για δύο μέρες στο Κάιρο...
22.11.2017, 23:37
Ισχυρός σεισμός 4,7 ρίχτερ στην νοτιοανατολική Τουρκία
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 22.22, ώρα Ελλάδος στη...
22.11.2017, 22:50
Η Σκότλαντ Γιαρντ διευρύνει την ερευνά της σε βάρος του Κέβιν Σπέισι
Η βρετανική αστυνομία πρόσθεσε μια δεύτερη κατηγορία σεξουαλικής επίθεσης στην έρευνα που διεξάγει σε βάρος...
22.11.2017, 21:27
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Σύροι που είχαν συλληφθεί στη Γερμανία
Έξι αιτούντες άσυλο από τη Συρία, που συνελήφθησαν χθες καθώς υπήρχαν σε βάρος τους υποψίες ότι προετοίμαζαν...
22.11.2017, 21:06
Και η Ρωσία έτοιμη να συνδράμει στις έρευνες για το υποβρύχιο San Juan
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι προτίθεται να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν...
22.11.2017, 19:51
Συμφωνία Πούτιν, Ερντογάν και Ροχανί για μια ενιαία Συρία
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με στόχο την οριστική συντριβή του...
22.11.2017, 19:44
Παραμένει κρατούμενος ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία
Ο Τανέρ Κιλίτς δικάζεται μαζί με άλλους δέκα ακτιβιστές, υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατηγορείται...
22.11.2017, 19:41

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)