ΟΗΕ: Το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του για τα πυρηνικά

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, διαβεβαίωσε εκ νέου την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη την Αμερικανίδα πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις που είχε κάνει εντός των ορίων της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

Ήταν η δεύτερη συνάντηση των δύο αξιωματούχων, η πρώτη εκ των οποίων είχε λάβει χώρα στα τέλη Αυγούστου στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην έδρα του ΔΟΑΕ της αμερικανίδας διπλωμάτισσας, στο πλαίσιο των αμερικανικών ελιγμών για το ζήτημα του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.

Μεταξύ των δύο συναντήσεων, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε, τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της Χέιλι, να μην «επαληθεύσει» ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του και να αναπέμψει τον φάκελο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο εντέλλεται να αποφασίσει εάν θα επανεπιβληθούν οι αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί εντός των ορίων της συμφωνίας.

Σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις όσον αφορά τον αποκλειστικά πολιτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, οι μεγάλες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία δεσμεύθηκαν να άρουν προοδευτικά τις κυρώσεις που επέβαλλαν στο Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο αξιωματούχοι «συζήτησαν για την εφαρμογή και την επιτήρηση» των δεσμεύσεων της Τεχεράνης εντός των ορίων της συμφωνίας που υπέγραψε με έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΔΟΑΕ.

Ο Γιουκίγια Αμάνο επανέλαβε στην αμερικανίδα πρεσβευτής την άποψή του ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί «μια σημαντική συνεισφορά» στην επαλήθευση του πολιτικού χαρακτήρα του ιρανικού πολιτικού προγράμματος και ότι «οι ιρανικές δεσμεύσεις τηρούνται», προστίθεται.

«Μέχρι τώρα, ο ΔΟΑΕ απέκτησε πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις που ήθελε να επισκεφθεί στη χώρα», διαβεβαίωσε ο Αμάνο τη Χέιλι, διευκρινίζει ο Οργανισμός. Στα τέλη του Αυγούστου, η Χέιλι είχε απαιτήσει να γίνουν επιπλέον έλεγχοι στο Ιράν, κρίνοντας τους τρέχοντες ανεπαρκείς.

«Οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ θα συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους με εμπεριστατωμένο και αμερόληπτο τρόπο», επέμεινε ο Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

Σε δική της ανακοίνωση, η αμερικανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως η Χέιλι χαιρέτισε την «εμπειρία και τον επαγγελματισμό» του ΔΟΑΕ. Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ εξέφρασε επίσης «την υποστήριξη» της Ουάσινγκτον «στις προσπάθειες του ΔΟΑΕ για την αυστηρή επαλήθευση κάθε δραστηριότητας στο πλαίσιο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

Ακόμη, η Νίκι Χέιλι επέμεινε στο ότι έχει τεράστια σημασία να προσφέρεται «πλήρης και διαφανής πρόσβαση» του ΔΟΑΕ στις ιρανικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Γιουκίγια Αμάνο κάνει το τρέχον διάστημα περιοδεία στις ΗΠΑ. Συναντήθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον με πολλούς αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, ενώ σήμερα Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πηγή: skai.gr