ΗΠΑ: Υποψήφιος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής κατηγορείται για ερωτικές επαφές με 14χρονη

Στελέχη και κοινοβουλευτικοί των ρεπουμπλικάνων απαίτησαν από τον υποψήφιο του κόμματος για τη Γερουσία στην Πολιτεία Αλαμπάμα, τον υπερσυντηρητικό δικαστή και ήρωα της χριστιανικής δεξιάς Ρόι Μουρ, να αποσυρθεί από την κούρσα, μετά το εκρηκτικό δημοσίευμα μιας εφημερίδας κατά το οποίο είχε επαφές με τουλάχιστον μία έφηβη το 1979.

Η 14χρονη τότε Λι Κόρφμαν, αφηγήθηκε λεπτομερώς στην εφημερίδα Washington Post το πώς ο Ρόι Μουρ, τότε βοηθός εισαγγελέα, 32 ετών, την είχε επανειλημμένα πάει στο σπίτι του .

Στο πρώτο ραντεβού τους απλά την είχε αγκαλιάσει, είπε η Κόρφμαν στην Ουάσινγκτον Ποστ. Τη δεύτερη φορά, την έβαλε να βγάλει το πουκάμισο και το παντελόνι που φορούσε, έμεινε κι ο ίδιος με τα εσώρουχα, πριν τη θωπεύσει πάνω από τα εσώρουχά της και προσπαθήσει μάταια να οδηγήσει το χέρι της να τον αγγίξει πάνω από το σλιπ του. «Δεν ήμουν έτοιμη για αυτό, δεν είχα αγγίξει ποτέ το πέος ενός άνδρα, πόσο μάλλον σε στύση», είπε η Κόρφμαν στην εφημερίδα.

Ο Ρόι Μουρ, σήμερα εβδομήντα ετών, παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «εντελώς ψευδείς» και αποτελούν την κορύφωση μιας «απελπισμένης επίθεσης» εναντίον του από μέρους των δημοκρατικών και της Ουάσινγκτον Ποστ. Η προεκλογική του εκστρατεία κατέταξε το άρθρο που προέκυψε από την εκτεταμένη έρευνα της Ποστ στην κατηγορία των «ψευδών ειδήσεων».

Όμως, έναν μήνα πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του γερουσιαστή που θα εκπροσωπεί την Αλαμπάμα στο Κογκρέσο, τη 12η Δεκεμβρίου, τα κορυφαία στελέχη των ρεπουμπλικάνων δεν έχουν καμιά όρεξη για ρίσκα, a fortiori για έναν υποψήφιο στον οποίο η ηγεσία του GOP είχε εναντιωθεί κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας.

«Αν αυτές οι κατηγορίες αληθεύουν, πρέπει να αποσυρθεί», έκρινε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, ενώ πολλοί άλλοι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές προέτρεψαν τον δικαστή να αποχωρήσει από την κούρσα χωρίς καθυστέρηση.

«Θα όφειλε να αποσυρθεί αμέσως και να επιτρέψει στους κατοίκους της Αλαμπάμα να εκλέξουν έναν υποψήφιο για τον οποίο θα είναι υπερήφανοι», τόνισε ο Τζον Μακέιν.

Οι ρεπουμπλικάνοι γενικά είναι το μεγάλο φαβορί στην Αλαμπάμα. Ο Ρόι Μουρ προηγείτο μέχρι τώρα με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις έναντι του δημοκρατικού Νταγκ Τζόουνς.

Η απώλεια μιας έδρας στην άνω Βουλή θα μείωνε σε μόλις μία ψήφο την πλειοψηφία των ρεπουμπλικάνων (από τις 52 στις 51 έδρες από τις 100).
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ, δεν είναι πλέον δυνατόν να αλλάξει νόμιμα το όνομα του υποψήφιου στα ψηφοδέλτια, όμως η πολιτειακή οργάνωση του κόμματος έχει τη δυνατότητα να απορρίψει την υποψηφιότητα του Ρόι Μουρ και θα μπορούσε να καλέσει τους ψηφοφόρους να γράψουν με το χέρι το όνομα ενός άλλου υποψηφίου. Ο φυσικός αντικαταστάτης του Μουρ θα ήταν ο Λούθερ Στρέιντζ, ο νυν γερουσιαστής ο οποίος ηττήθηκε στην εσωκομματική διαδικασία από τον υπερσυντηρητικό δικαστή.

Όμως ο πρώην πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου της Αλαμπάμα δεν έδωσε την Πέμπτη καμιά ένδειξη ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την κούρσα, αψηφώντας την κομματική ηγεσία.

Η Ποστ συγκέντρωσε στο πλαίσιο της έρευνάς της μαρτυρίες από άλλες τρεις γυναίκες, ηλικίας τότε μεταξύ 14 και 18 ετών. Αφηγήθηκαν στην εφημερίδα ότι ο Ρόι Μουρ, πάνω από 30, τις φλέρταρε, και οι δύο από αυτές είπαν πως είχαν απλά αγκαλιαστεί και φιληθεί με τον ρεπουμπλικάνο.

Τότε όπως και σήμερα, η ενηλικίωση καθοριζόταν στα 16, επομένως οι επαφές του Ρόι Μουρ με τη Λι Κόρφμαν ήταν ποινικό αδίκημα, που επέσυρε ποινή κάθειρξης ως και δέκα ετών. Όμως η Κόρφμαν είπε στην Ποστ ότι δεν κατήγγειλε ποτέ στις αρχές τις επαφές τους. Τα ποινικά αδικήματα αυτού του είδους παραγράφονται έπειτα από τρία χρόνια.

Πηγή: skai.gr