Κλείσιμο

Νέους ευρω-υφάλους αντιμετωπίζει η Ρωσία για τον αγωγό Nord Stream 2

Νέα προβλήματα στην υλοποίηση του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, που εάν κατασκευαστεί θα διπλασιάσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στη Γερμανία, προκαλούν οι προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν για τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου.

Οι αλλαγές που προτείνουν οι Βρυξέλλες αφορούν τους αγωγούς που εισέρχονται δια θαλάσσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούν να κλείσουν το «παραθυράκι» που κρατούσε τον Nord Stream 2 εκτός ευρωπαϊκής αρμοδιότητας λόγω του ότι ήταν offshore έργο.

Ο Nord Stream 2 είναι πρωτίστως πόνημα του ρωσικού κρατικού κολοσσού Gazprom και μία από τις πλέον φιλόδοξες πρωτοβουλίες της Μόσχας στον ενεργειακό χάρτη τα τελευταία χρόνια. Εάν όμως οι προτάσεις της Επιτροπής εγκριθούν από την Ευρωβουλή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Gazprom θα υποχρεούται να διαχωρίσει την ιδιοκτησία του αγωγού από τον πάροχο ενέργειας.

Η Κομισιόν έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται ένα έργο του μεγέθους του Nord Stream 2. Παράλληλα με τις ρυθμιστικές προτάσεις που κατέθεσαν, οι Βρυξέλλες επανέφεραν στο τραπέζι την πάγια πρότασή του για πολιτική διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία ώστε να καταρτιστούν ειδικοί λειτουργικοί κανόνες για τον επίμαχο αγωγό.

Ύφαλος και οι αλλαγές στο Βερολίνο

Πέραν των προτάσεων της Κομισιόν, ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα για τη Gazprom μπορεί να αποδειχτεί η αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα που στήριζε επίμονα τον Nord Stream 2, αποχωρούν από την συγκυβέρνηση. Οι δύο νέοι επίδοξοι εταίροι της καγκελαρίου Μέρκελ, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, φαντάζουν λιγότερο ενθουσιώδεις.

Ο επιφανέστερος υπέρμαχος του νέου αγωγού στη Γερμανία είναι ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος του Nord Stream 2 και του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft.

Η διπλωματική διάσταση

Πέραν των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, ο Nord Stream 2 έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στη Γερμανία και άλλες χώρες, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη και στη νότια Ευρώπη.

Βάσει του υφιστάμενου σχεδίου ο Nord Stream 2 θα μπορεί να μεταφέρει απευθείας στην Γερμανία 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου κάθε χρόνο. Σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο αγωγό Nord Stream θα αυξήσει τη χωρητικότητα του βόρειου ενεργειακού διαδρόμου σε 110 δισεκ. κυβικά μέτρα ανά έτος.

Αυτό το δίκτυο θα παρακάμπτει τελείως τα ανατολικά κράτη-μέλη της ΕΕ και την Ουκρανία, που σήμερα είναι κύριος δίαυλος για τις ρωσικές εξαγωγές και εισπράττει πολύτιμα κόμιστρα για να διαθέτει στη Μόσχα τη χρήση των αγωγών της. Στον αντίποδα, μέσω του δικτύου Nord Stream η Ρωσία θα μπορεί να αποφύγει τα κόμιστρα και συνάμα να αποδυναμώσει δημοσιονομικά το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο
ο Nord Stream 2 υπέστη κι ένα «υπερατλαντικό» πλήγμα όταν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε ότι ενεργειακές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Ρωσία θα μπορούν να υποστούν κυρώσεις.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον, που ελήφθη ως αντίποινα για τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2016, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν επενδύσει στον Nord Stream 2: την γαλλική Engie, την αγγλο-ολλανδική Shell, την αυστριακή OMV και τις γερμανικές Uniper και Wintershall.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης