Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Κάρμε Φορκαντέλ κατέθεσε σήμερα σε δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα προφυλακιστεί ή όχι, στο πλαίσιο της έρευνας για "στάση" που διεξάγουν οι ισπανικές αρχές.

Η Φορκαντέλ και άλλοι πέντε αυτονομιστές βουλευτές καταθέτουν ενώπιον του δικαστή Πάμπλο Γιαρένα. Η κατάθεση της προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το πρωί, τοπική ώρα και διήρκησε δύο ώρες. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, η πρόεδρος δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που της τέθηκαν.

Οι υπόλοιποι πέντε βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν αμέσως μετά.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που κατηγορείται για στάση και εξέγερση, έφυγε για το Βέλγιο πριν από περίπου 10 ημέρες και η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, έστειλε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα στην καταλανική εφημερίδα El Punt Avui, ζητώντας "την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται όμηροι από το ισπανικό κράτος".

Ωστόσο, η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί την άποψη ότι οι πρώην υπουργοί που έχουν προφυλακιστεί είναι "κρατούμενοι συνείδησης". Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του ισπανικού τμήματος της οργάνωσης, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν "κρατούμενοι συνείδησης" επειδή "κατηγορούνται για πράξεις που μπορεί να συνιστούν αδικήματα".

"Πιστεύουμε ότι η ισπανική δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να ερευνήσει αυτά τα πιθανά αδικήματα", εξήγησε ο εκπρόσωπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας ωστόσο την αποφυλάκιση του Ζόρντι Κουσάρτ και του Ζόρντι Σάντσες, των ηγετών των δύο πανίσχυρων αυτονομιστικών οργανώσεων που κατηγορούνται επίσης για στάση.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν χρησιμοποιεί τον όρο "πολιτικός κρατούμενος" επειδή "δεν υπάρχει διεθνής ορισμός του".

Οι αυτονομιστές θεωρούν ότι κέρδισαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, που είχε απαγορευτεί από τη Μαδρίτη, με ποσοστό 90% κάτι που, κατά την άποψή τους, δικαιολογεί την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολούθησε. Η Κάρμε Φορκαντέλ ήταν εκείνη που μέτρησε, μία προς μία, τις ψήφους των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της απόσχισης (70 σε σύνολο 135).
Πηγή: skai.gr