Κλείσιμο

Καταλονία: Κλειστοί κεντρικοί δρόμοι λόγω της απεργίας των αυτονομιστών

Δύσκολη ήταν σήμερα το πρωί η κυκλοφορία στην Καταλονία, καθώς πολλοί δρόμοι παρέμειναν αποκλεισμένοι εξαιτίας της απεργίας που κήρυξαν για σήμερα οι αυτονομιστές. Η κινητοποίηση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την κυκλοφορία των σιδηροδρόμων.

Η αυτονομιστική συνδικαλιστική οργάνωση CSC ήταν αυτή που πρώτη κήρυξε την απεργία, διαμαρτυρόμενη για την επισφάλεια της εργασίας και για το διάταγμα της ισπανικής κυβέρνησης που χαλαρώνει τη διαδικασία για την αποχώρηση επιχειρήσεων από την Καταλονία.

Η κινητοποίηση υποστηρίχθηκε στη συνέχεια από δύο ισχυρές αυτονομιστικές ενώσεις, την Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC) και την Omnium Cultural, οι οποίες ζητούν και την απελευθέρωση των κρατούμενων ηγετών τους. Τα βασικά ισπανικά συνδικάτα CCOO και UGT δεν συμμετέχουν στην απεργία.

Σε διάφορα σημεία υπήρχαν ομάδες διαδηλωτών με πανό υπέρ της ανεξαρτησίας και πλακάτ, στα οποία ζητούν την απελευθέρωση των κρατουμένων. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ζιρόνα, εκατοντάδες άνθρωποι έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών για να βγουν πάνω στις γραμμές και να εμποδίσουν την κυκλοφορία των τρένων.

Η καταλονική σιδηροδρομική υπηρεσία έγραψε στο twitter ότι σημειώνονται σημαντικά προβλήματα σε όλον τον περιφερειακό σταθμό λόγω της παρουσίας προσώπων και αντικειμένων επάνω στις γραμμές.

Η Μερκαμπάνα, κύρια αγορά τροφίμων της περιφέρειας φαίνεται να λειτουργεί κανονικά παρά τις κινητοποιήσεις, όπως και τα καφέ και τα εμπορικά καταστήματα της Βαρκελώνης.

Η κινητοποίηση στη Βαρκελώνη φαίνεται ότι έχει μικρότερη συμμετοχή απ' ό,τι η γενική απεργία κατά της αστυνομικής καταστολής που είχε κηρυχθεί κατά τη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης. 

Πηγή: skai.gr