Γκάμπριελ: Παράταση στην αποστολή εκπαίδευσης των Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προέτρεψε χθες τη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή να παρατείνει την αποστολή εκπαίδευσης των Πεσμεργκά, των Κούρδων μαχητών, στο βόρειο Ιράκ.

Ο Γκάμπριελ έκρινε ότι εάν αποσυρόταν η γερμανική δύναμη αυτό θα έστελνε λάθος μήνυμα και θα επέτεινε τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέος εμφύλιος πόλεμος στη χώρα αυτή.

Η Γερμανία ξανάρχισε την αποστολή την περασμένο μήνα, έπειτα από την αναστολή της για ένα μικρό διάστημα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ημιαυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν. Η ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε παράνομη από τη Βαγδάτη και πυροδότησε μια έφοδο του ιρακινού στρατού και των σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που ανακατέλαβαν διαφιλονικούμενες περιοχές στο βόρειο Ιράκ, αποσπώντας τις από τους Πεσμεργκά.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θα αποχωρήσει σύντομα από τη θέση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επιστρέφουν στην αντιπολίτευση μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, απηύθυνε έκκληση στα κόμματα που αναμένεται να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, και ειδικά στους Πράσινους, να μην εναντιωθούν στην παράταση της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ.

Περίπου 150 Γερμανοί στρατιωτικοί είναι ανεπτυγμένοι στο ιρακινό Κουρδιστάν και εκπαιδεύουν τους Πεσμεργκά ώστε να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Ωστόσο η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους Κούρδους και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ ήγειρε ανησυχίες και αμφιβολίες για το μέλλον της αποστολής.

Για τον Γκάμπριελ πάντως «όσο περισσότερες διεθνείς δυνάμεις είναι ενεργές εκεί, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα νέας κλιμάκωσης. Η απόσυρση της δύναμης θα έστελνε το λάθος μήνυμα στα μέρη, ότι έχουμε παραιτηθεί και αποδεχθεί τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέος εμφύλιος πόλεμος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο απερχόμενος ΥΠΕΞ της Γερμανίας είπε ότι συναντήθηκε πρόσφατα με διάφορους παράγοντες και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει πολιτική λύση στη διένεξη ανάμεσα στην κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν (ΚΠΚ) και τη Βαγδάτη.

«Ελπίζουμε ότι η πολύ εύθραυστη ανακωχή θα κρατήσει και ότι μπορεί να επιτευχθεί μια πολιτική λύση. Ένας νέος εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ θα έφερνε απίστευτα δεινά σε αυτή τη χώρα, η οποία ήδη έχει υποστεί πάρα πολλά ως αποτέλεσμα πολιτικών συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ.

Την 27η Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι διέταξε να ανασταλούν οι επιχειρήσεις του ομοσπονδιακού στρατού στο βόρειο Ιράκ. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν έχει συναφθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα μέρη.

Η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε την Μπούντεσταγκ να εγκρίνει με ψηφοφορία την παράταση της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ για τρεις μήνες, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να έχει τα χρονικά περιθώρια να αξιολογήσει όλες τις αποστολές στο εξωτερικό.

Οι συντηρητικοί υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ διαπραγματεύονται τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους, αφού και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απώλεσε μεγάλο μέρος της δύναμής της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες ενισχύθηκε κυρίως η άκρα δεξιά

Πηγή: skai.gr