Αυστραλία: Συνεχίζεται η ανθρωπιστική κρίση στο κέντρο κράτησης προσφύγων

Η δικαιοσύνη της Παπούας Νέας Γουινέας αρνήθηκε σήμερα να αποκατασταθεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η διανομή τροφίμων σε ένα κέντρο κράτησης προσφύγων που έχει δημιουργήσει η Αυστραλία στο νησί το οποίο έχει κλείσει.

Το κέντρο στο νησί Μάνους, το οποίο δημιούργησε η Αυστραλία για να κρατά τους πρόσφυγες που φτάνουν μέσω θαλάσσης στη χώρα μέχρι να εξετάσει το αίτημά του για παροχή ασύλου, έκλεισε επισήμως στις 31 Οκτωβρίου, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Παπούας Νέας Γουινέας έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό.

Ωστόσο περίπου 600 πρόσφυγες έχουν κλειστεί σε αυτό και αρνούνται να το εγκαταλείψουν, παρότι δεν έχουν πλέον τρεχούμενο νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι πρόσφυγες είναι προγραμματισμένο να μεταφερθούν σε τρία άλλα κέντρα, όμως εκείνοι δηλώνουν ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους καθώς κάποιοι κάτοικοι είναι εχθρικοί στη μετεγκατάστασή τους.

Ένας από τους πρόσφυγες, ο Ιρανός Μπεχρούζ Μπουσανί, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Παπούας Νέας Γουινέας ζητώντας την αποκατάσταση της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης και της διανομής τροφής. Όμως το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό του Σαλάμο Ίνζα «δεν υπάρχει κανένας λόγος που να δικαιολογεί την απροθυμία των προσφύγων να μεταβούν οικειοθελώς» στα τρία κέντρα.

Αν και παραδέχθηκε ότι κάποια από τα συνταγματικά τους δικαιώματα παραβιάστηκαν με τη διακοπή των υπηρεσιών αυτών, ο δικαστής πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες συνέβαλαν στην κατάσταση, με την άρνησή τους να αποχωρήσουν από το κέντρο.

Ο δικηγόρος του Μπουσανί, ο Μπεν Λόμαϊ, δήλωσε ότι πρόκειται να ασκήσει έφεση. «Έχουμε συνηθίσει το δικαστήριο να αποφασίζει ενάντια στα συμφέροντά μας», εξήγησε.

Η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση του δικαστηρίου «θέτει σε κίνδυνο ζωές».

«Η απόφαση αυτή είναι μια αποτρόπαια επίθεση ενάντια στο δικαίωμα στη ζωή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κέιτ Σούτζε, αρμόδια της Διεθνούς Αμνηστίας για τον Ειρηνικό. «Αν οι αρχές δεν ενεργήσουν αμέσως, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κατάσταση θα επιδεινωθεί με καταστροφικό τρόπο», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP