Κλείσιμο

Ξαναρχίζει τις χορηγήσεις βίζα η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία

Την επανέναρξη της χορήγησης βίζα σε τούρκους πολίτες, σε περιορισμένη κλίμακα, ανακοίνωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, σε μία ένδειξη πως η διπλωματική κρίση που ξέσπασε μετά τη σύλληψη ενός τούρκου υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη αποκλιμακώνεται.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ τόνισε πως η συνέχιση των χορηγήσεων αποφασίστηκε αφότου η τουρκική πλευρά έδωσε «υψηλόβαθμες διαβεβαιώσεις» ότι δεν διεξάγει έρευνες σε βάρος άλλων ντόπιων υπαλλήλων των αμερικανικών αποστολών, κι ότι θα ενημερώσει εκ των προτέρων τις αμερικανικές Αρχές εάν αποφασίσει να προβεί σε νέες συλλήψεις.

Η πρεσβεία υπογραμμίζει πάντως ότι εξακολουθεί να είναι βαθιά προβληματισμένη από την έρευνα σε βάρος του συλληφθέντα υπαλλήλου, αλλά και για τις υποθέσεις εναντίον αμερικανών πολιτών που έχουν αρχίσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, που ως αντίποινα είχε επίσης αναστείλει την έκδοση θεωρήσεων για αμερικανικά διαβατήρια, αναμένεται να προβεί σε παρόμοια χαλάρωση των περιορισμών. Αρνήθηκε όμως ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ.

Η σύλληψη του προξενικού υπαλλήλου στην Πόλη είχε οδηγήσει στην αναστολή σχεδόν όλων των θεωρήσεων από τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, με εξαίρεση τις βίζες για μετανάστευση.

Η αποκλιμάκωση της έντασης έρχεται δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.
Πηγή: skai.gr