Ο Μακρόν στηρίζει Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Oι ηγέτες της Γαλλίας και της Κύπρου, Εμανουέλ Μακρόν και Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας στο Παρίσι, εξέφρασαν τη βούλησή τους για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου και του πεδίου της ενέργειας.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, με έμφαση σε θέματα ενέργειας και άμυνας, τα ευρωτουρκικά και περιφερειακά ζητήματα.

Όπως ανακοίνωσε η Κυπριακή προεδρία, μεταξύ άλλων, ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στους ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Άμυνας και το γαλλικό ναυτικό θα επεξεργαστούν προτάσεις για συνεργασία.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δραστηριοποίηση της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ και επεσήμανε ότι η Γαλλία στηρίζει πλήρως την παρουσία της γαλλικής εταιρείας στην Κύπρο.

Για το Κυπριακό ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «έγινε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες» και αυτό, τόνισε, «οφείλεται στον πρόεδρο Αναστασιάδη».

Διαβεβαίωσε πως, «όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίσει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η Γαλλία θα τις στηρίξει». Η Γαλλία, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και -όπως πρόσθεσε- «εάν της ζητηθεί, θα εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Πηγή: skai.gr