Το Πεκίνο εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το Πεκίνο εξέδωσε σήμερα ‘πορτοκαλί συναγερμό’, προειδοποιώντας για αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης τις επόμενες ημέρες και συμβουλεύοντας τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Ο πορτοκαλί συναγερμός, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην κλίμακα προειδοποίησης, θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του Πεκίνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, το ρυπογόνο νέφος αναμένεται να καλύψει το Πεκίνο, το Τιαντζίν, τη Χεμπέι και άλλες γειτονικές περιοχές από το Σάββατο έως την επόμενη Τετάρτη. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί από το βράδυ της Τρίτης με την έλευση ενός ψυχρού ρεύματος.

Η αρμόδια υπηρεσία του Πεκίνου συμβούλευσε τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία καλούνται να ακυρώσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ κάποιες εταιρίες μεταποίησης θα πρέπει να περιορίσουν την παραγωγή τους και κάποια εργοτάξια να κλείσουν. Οι Αρχές απαγόρευσαν επίσης την κίνηση ιδιαίτερα ρυπογόνων οχημάτων και φορτηγών που μεταφέρουν απορρίμματα, άμμο και χώμα.

Ο πορτοκαλί συναγερμός προειδοποιεί για την εμφάνιση άνω των 200 μικρογραμμαρίων βλαβερών σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα για τρεις συνεχόμενες ημέρες και όταν σε μία από τις ημέρες αυτές η συγκέντρωση των σωματιδίων ξεπερνά τα 300 μικρογραμμάρια. Σύμφωνα με το σύστημα προειδοποίησης τεσσάρων επιπέδων που έχει η Κίνα, ο κόκκινος συναγερμός είναι ο πιο σοβαρός και ακολουθούν ο πορτοκαλί, ο κίτρινος και ο μπλε.

Η περιοχή Πεκίνου-Τιαντζίν-Χεμπέι είναι στην καρδιά της Πεδιάδας της Βόρειας Κίνας, που πλήττεται από ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα το χειμώνα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ρύπων από τις βιομηχανίες και τα οχήματα καθώς και της καύσης άνθρακα.
Πηγή: skai.gr