ΗΠΑ: 168.000 δολάρια έλαβε ο πρώην κατάσκοπος που ετοίμασε τον φάκελο για τον Τραμπ

Εταιρεία ερευνών της Ουάσινγκτον κατέβαλε στην εταιρεία που ίδρυσε ένας Βρετανός πρώην κατάσκοπος, το ποσό των 168.000 δολαρίων προκειμένου να ετοιμάσει τον φάκελο για τους οικονομικούς και προσωπικούς δεσμούς της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η αμερικανική εταιρεία.

Αν και ήταν ήδη γνωστό πως η Fusion GPS πλήρωσε για να ετοιμαστεί ο φάκελος αυτός, το ποσό που κατέβαλε δεν είχε αποκαλυφθεί μέχρι τώρα. Η Fusion GPS προσέλαβε τον Κρίστοφερ Στιλ, πρώην πράκτορα της MI6, προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τον Τραμπ και τους συνεργάτες του.

Η ανακοίνωση της Fusion GPS αναφέρει πως η εταιρεία έχει ενημερώσει το Κογκρέσο πως κατέβαλε πέρυσι αμοιβή ύψους 168.000 δολαρίων στην Orbis Business Intelligence, την εταιρεία του Στιλ.

Τα χρήματα που κατέβαλε στην Όρμπις προέρχονταν από τα 1,02 εκατ. δολάρια που της καταβλήθηκαν για τη δουλειά της και για τα έξοδά της από τη δικηγορική εταιρεία Perkins Coie. Το δικηγορικό γραφείο αντιπροσώπευε την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) και την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ωστόσο, η αρχική έρευνα της Φιούζον για τον Τραμπ είχε παραγγελθεί από έναν συντηρητικό ιστότοπο.

Τα έγγραφα που συγκέντρωσαν ο Στιλ και οι συνεργάτες του πιστεύεται ότι βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των ερευνών που διεξάγουν ένας ειδικός εισαγγελέας και επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με τις καταγγελίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών περί του ότι η Ρωσία προσπάθησε να βοηθήσει την εκστρατεία του Τραμπ.

Ο Τραμπ διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε αθέμιτη σύμπραξη με τη Ρωσία και χαρακτηρίζει τις έρευνες κυνήγι μαγισσών.

Σε μια ανάρτησή του στο Twitter την 29η Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι ο φάκελος κόστισε μέχρι και 12 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να επικαλεστεί κάποιο στοιχείο που να το αποδεικνύει. «Δεν έχω δει ποτέ τέτοια ΟΡΓΗ & ΕΝΟΤΗΤΑ των Ρεπουμπλικάνων όπως αυτή όσον αφορά την έλλειψη έρευνας για τον Ψευδή Φάκελο που κατασκεύασε η Κλίντον (τώρα 12.000.000 δολάρια;),….», έγραψε ο Τραμπ.

Πηγές ενήμερες για τη δουλειά του Στιλ έχουν διευκρινίσει πως άρχισε να δουλεύει για τη Φιούζον τον Μάιο του 2016 και σταμάτησε όταν διεξήχθησαν οι εκλογές.

Πριν από τη DNC και την Κλίντον, η Φιούζον είχε προσληφθεί από τον Washington Free Beacon, έναν συντηρητικό ιστότοπο ο οποίος χρηματοδοτείται από έναν πλούσιο ρεπουμπλικάνο, για να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με τον Τραμπ και άλλους υποψήφιους για το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων.
Πηγή: skai.gr