Ο Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για τον τρομοκράτη της Νέας Υόρκης

Στους Δημοκρατικούς ρίχνει ο Ντόναλντ Τραμπ την πολιτική ευθύνη για την έλευση στις Ηνωμένες Πολιτείες του τρομοκράτη που χτύπησε χθες τη Νέα Υόρκη σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

Σε αναρτήσεις στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο 29χρονος δράστης Σαϊφίλο Σαΐποφ, που γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν, κατόρθωσε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ χάρη στο πρόγραμμα Diversity Visa Lottery, το οποίο απέδωσε στον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει χώρες με μικρές μεταναστευτικές ροές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Σαΐποφ μετανάστευσε νόμιμα στις ΗΠΑ το 2010, όμως οι αμερικανικές Αρχές δεν έχουν επισήμως διευκρινίσει χάρη σε ποιο πρόγραμμα έγινε δεκτό το αίτημά του.

Ο Σαϊποφ πιστεύεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε αφότου έφτασε τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο. Κοντά στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν έγγραφα που καταδεικνύουν ότι ήταν υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, αν και ως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν σε επαφή με τη τζιχαντιστική οργάνωση.



Συνεχίζοντας την επίθεσή του, ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι προσωπικά θέλει κριτήρια μετανάστευσης που βασίζονται στην αξία του κάθε αιτούντα, κι όχι «Δημοκρατικά συστήματα λοταρίας».

«Πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί (και έξυπνοι) […] Θα σταματήσουμε αυτή την τρέλα», προσέθεσε.

Απαντώντας από το βήμα της Γερουσίας, ο κ. Σούμερ κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να σταματήσει να διαιρεί την Αμερική, «όπως φαίνεται να κάνει μετά από κάθε τραγωδία», και να δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα.

Τον κατηγόρησε ότι έχει προτείνει την περικοπή της χρηματοδότησης για αντιτρομοκρατικά προγράμματα και τον κάλεσε να ακυρώσει τις εν λόγω προτάσεις του.

Ο Σαΐποφ συνελήφθη αφότου παρέσυρε περισσότερα από 20 άτομα σε παραποτάμιο ποδηλατόδρομο του Μανχάταν με φορτηγάκι που είχε νοικιάσει.
Πηγή: skai.gr