Βρετανία: Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός στη δίνη του σκανδάλου σεξουαλικών παρενοχλήσεων

Στο σκάνδαλο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων από Βρετανούς πολιτικούς εμπλέκεται σήμερα το πρωί το όνομα του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντέιμιαν Γκριν, μετά από άρθρο-καταγγελία σε βάρος του από την ακαδημαϊκό και αρθρογράφο Κέιτ Μόλτμπι.

Γράφοντας στους Times, η 31χρονη Μόλτμπι, η οποία συμμετέχει σε εκστρατείες του Συντηρητικού Κόμματος, αναφέρει ότι ο κατά 30 χρόνια μεγαλύτερός της Ντέιμιαν Γκριν, φίλος των γονιών της, την είχε αγγίξει με τρόπο ανάρμοστο στο γόνατο σε επαγγελματική συνάντησή τους το 2015.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, είχαν συναντηθεί ώστε η ίδια να ζητήσει κάποιες συμβουλές για μια εργασία επί της πολιτικής ζωής που είχε αναλάβει. Ο κ. Γκριν φέρεται να της είπε κάποια στιγμή ότι θα μπορούσε να τη βοηθήσει να ξεκινήσει μία πολιτική σταδιοδρομία, πριν γυρίσει τη συζήτηση στις σεξουαλικές σχέσεις στο Γουέστμινστερ.

Στη συνέχεια της είπε ότι η δική του σύζυγος είχε μεγάλη κατανόηση και μετά έβαλε το χέρι του στο γόνατό της. «Ένιωσα ένα ανεπαίσθητο χέρι στο γόνατο μου – ήταν τόσο σύντομο ώστε μπορούσε σχεδόν να αρνηθεί ότι έγινε», αναφέρει η κα Μόλτμπι. 

Όπως γράφει η αρθρογράφος, απέφευγε τον κ. Γκριν μετά από εκείνη τη συνάντηση επί ένα χρόνο, όταν κάποια στιγμή έλαβε ένα μήνυμα από εκείνον με το οποίο της έλεγε ότι είχε θαυμάσει μία φωτογραφία της σε εφημερίδα στην οποία φορούσε κορσέ, ζητώντας της παράλληλα να συναντηθούν.

Η κα Μόλτμπι σχολιάζει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πιθανότατα «δε γνωρίζει πόσο αμήχανη, ντροπιασμένη και επαγγελματικά υπονομευμένη» ένιωσε μετά από το καταγγελλόμενο περιστατικό.

Ο κ. Γκριν αντέδρασε με δήλωση που χαρακτηρίζει ως «απολύτως και εντελώς αναληθές» το ότι έκανε κάποια ενέργεια σεξουαλικού περιεχομένου έναντι της Κέιτ Μόλτμπι.

Πρόσθεσε ότι το μήνυμά του είχε σταλεί ως πρόσκληση σε μία φίλη να συναντηθούν για να τα πουν.

«Αυτή η αναληθής κατηγορία έρχεται ως απόλυτο σοκ και προκαλεί βαθιά αναστάτωση, ιδίως από κάποια που θεωρούσα προσωπική φίλη», προσθέτει η δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η Πρωθυπουργός Μέι έχει ζητήσει από τον Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου σερ Τζέρεμι Χέιγουντ να εξακριβώσει τι συνέβη και να προβεί σε αναφορά το συντομότερο δυνατό.

Η καταγγελία κατά του Ντέιμιαν Γκριν έρχεται λίγες ώρες μετά από την καταγγελία της 25χρονης ακτιβίστρια των Εργατικών Μπεξ Μπέιλι ότι πριν από έξι χρόνια προϊστάμενός της στο μηχανισμό του κόμματος τη βίασε και ότι άλλο μέλος του κόμματος της είχε υποδείξει να σιωπήσει.

Ταυτόχρονα, το κανάλι ITV παρουσίασε συνέντευξη με γυναίκα η ταυτότητα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, η οποία κατήγγειλε πως το 2016 ένας βουλευτής την έσπρωξε με τη βία στο κρεβάτι του δωματίου του σε ξενοδοχείο όπου έμεναν κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού στο εξωτερικό, επιχειρώντας να τη φιλήσει.

Δικηγόροι του βουλευτή είπαν στο ITV ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την κατηγορία.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο