Γερμανία: Θετικό κλίμα, αλλά διάσταση απόψεων σε πολλά θέματα για κυβέρνηση

Θετικότερο κλίμα, αλλά λίγα αποτελέσματα με διάσταση απόψεων σε πάρα πολλά θέματα, καταγράφηκε στην τελευταία ολοήμερη διερευνητική συνομιλία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση όλες οι πλευρές διαβεβαίωναν ότι έγινε ένας «εποικοδομητικός» διάλογος. Μάλιστα, οι Πράσινοι αποφάσισαν να διεξάγουν συνέδριο στις 25 Νοεμβρίου, όπου θα αποφασίσουν κατά πόσο θα διεξάγουν ή όχι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης «Τζαμάικα».

Η αλλαγή «στην ατμόσφαιρα», είναι αποτέλεσμα συνεννόησης των επικεφαλής των κομμάτων την Κυριακή για το πώς θα γίνεται η ενημέρωση της κοινής γνώμης, για τον τρόπο που θα διεξάγονται οι συνομιλίες, και προπαντός - να πραγματοποιούνται με ταχύτερο ρυθμό. Οι επόμενες συναντήσεις θα γίνουν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα έχουν ήδη προγραμματιστεί τέσσερις συναντήσεις, κατά τις οποίες θα συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα.

Στον χθεσινό (Τρίτη) προσωρινό απολογισμό των κομμάτων, ο οποίος διέρρευσε στον τύπο αναφέρεται ότι τα κόμματα συμφώνησαν σε «γενικές γραμμές» στα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια, την εκπαίδευση, την έρευνα, την ψηφιοποίηση, την κοινωνική ασφάλεια και την αγορά εργασίας. Γεγονός είναι όμως ότι η συμφωνία αυτή εκφράζει περισσότερο προθέσεις, παρά συγκεκριμένα μέτρα. Όπως παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξακολουθεί να επικρατεί ακόμη διάσταση απόψεων σε πάρα πολλά θέματα.

Ως ένα από τα λίγα απτά αποτέλεσμα στον προσωρινό απολογισμό καταγράφεται μια αισθητή αύξηση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση και την έρευνα. Οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι σκοπεύουν να αυξήσουν τις δαπάνες σε αυτόν τον τομέα στο 10% του ΑΕΠ ως το 2025. Ως αυτή την ημερομηνία θέλουν να καθιερώσουν σε ολόκληρη Γερμανία το γρήγορο ίντερνετ από επίπεδο Megabyte που είναι σήμερα σε επίπεδο Gigabyte.

Συμφωνία επικρατεί, επίσης, στη διατήρηση του κατώτατου μισθού όπως και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στο 40%.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ